Hlavní obsah

Visa, Mastercard a další opouštějí kryptoměnu libra, kterou vymyslel Facebook

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Plán sociální sítě Facebook zřídit vlastní digitální měnu libra narazil na další vážný problém. Společnosti Visa, Mastercard, eBay a Stripe oznámily, že odcházejí z asociace, která má spravovat plánovanou digitální měnu, uvedla agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Facebook představil plán vlastní digitální měny libra letos v červnu. Společně s řadou partnerů vytvořil pro správu projektu Asociaci Libra sídlící ve Švýcarsku. Minulý týden se z asociace stáhla společnost PayPal.

Oznámený odchod firem může být pro projekt problematický, protože zahrnuje všechny velké platební společnosti, které byly zakládajícími členy projektu. Facebook chtěl ve spolupráci s členy asociace spustit měnu v červnu příštího roku.

PayPal zlomil nad librou hůl, spravovat digitální měnu Facebooku nebude

Internet a PC

Šéf Asociace Libra pro politiku a komunikaci Dante Disparte uvedl, že asociace bude nadále pokračovat s plány na formálním založení. „Těšíme se na úvodní zasedání rady Asociace Libra za pouhé tři dny a oznámení prvních členů Asociace Libra,” uvedl v prohlášení.

Členy asociace tak nyní zůstávají především firmy z oblasti rizikového kapitálu a neziskové organizace. Na seznamu členů zůstávají firmy Uber, Spotify a Lyft či telekomunikační skupina Vodafone, která se také specializuje na mobilní platby.

Visa a Mastercard přehodnocují podporu kryptoměny Facebooku

Internet a PC

Dopad ztráty podpory od firem Visa a Mastercard na libru nelze podceňovat, upozornila AP. Obě firmy mají prakticky duopol na trhu s kreditními a debetními kartami v USA a Evropě a významně zasahují také do platebních systémů v rozvíjejících se zemích. Jejich počáteční souhlas s členstvím v Asociaci Libra poskytl projektu Facebooku legitimitu.

Virtuální měna libra

Novou měnu libra (v překladu váhy) představil Facebook v polovině června roku 2019.

Anglický název libra odkazuje na znamení zvěrokruhu Váhy. V českém jazyce zní stejně jako název britské měny, ovšem ta sama se anglicky nazývá pound, stejně jako váhová jednotka. V angličtině tedy název nové digitální měny nepřipomíná jméno žádného jiného platidla.

Plán Facebooku je ambiciózní, chce se totiž zaměřit na 1,7 miliardy lidí po celém světě, kteří nemají bankovní účet. Tito lidé by podle společnosti měli dostat možnost používat virtuální libru k nízkonákladovým převodům prostředků prostřednictvím mobilních telefonů.

Plány Facebooku na novou digitální měnu vyvolaly znepokojení mezi politiky, regulátory a centrálními bankéři v USA i v Evropě. Německo a Francie minulý měsíc slíbily, že zablokují zprovoznění libry v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám