Hlavní obsah

Visa a Mastercard přehodnocují podporu kryptoměny Facebooku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Společnosti Visa, Mastercard a další finanční partneři, kteří dříve uvedli, že pomohou vytvořit a udržet platební systém pro kryptoměnu sociální sítě Facebook s názvem libra, přehodnocují své zapojení do projektu po negativních vyjádřeních vlád v USA a Evropě. Informuje o tom list The Wall Street Journal s odvoláním na informované zdroje. Obávají se totiž, že se dostanou pod drobnohled regulačních úřadů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Představitelé více než dvou desítek podporovatelů měny libra, kteří jsou členy skupiny nazvané Asociace Libra, by se měli setkat ve čtvrtek ve Washingtonu. Neochota některých veřejně podpořit projekt, by mohla být velkým problémem pro realizaci projektu.

Agentura Bloomberg uvedla, že také společnosti PayPal Holdings a Stripe se zatím nerozhodly, zda formálně libru podpoří.

Nová virtuální měna Facebooku je pod drobnohledem Evropské komise

Internet a PC

Minulý týden agentura Reuters napsala, že Facebook by mohl odsunout termín spuštění své kryptoměny. Nejdříve by totiž chtěl vyřešit obavy regulátorů po celém světě.

Virtuální měna libra

Novou měnu libra (v překladu váhy) představil Facebook v polovině června roku 2019.

Anglický název libra odkazuje na znamení zvěrokruhu Váhy. V českém jazyce zní stejně jako název britské měny, ovšem ta sama se anglicky nazývá pound, stejně jako váhová jednotka. V angličtině tedy název nové digitální měny nepřipomíná jméno žádného jiného platidla.

Plán Facebooku je ambiciózní, chce se totiž zaměřit na 1,7 miliardy lidí po celém světě, kteří nemají bankovní účet. Tito lidé by podle společnosti měli dostat možnost používat virtuální libru k nízkonákladovým převodům prostředků prostřednictvím mobilních telefonů.

Facebook chce podle původního plánu spustit digitální měnu v červnu 2020 společně s dalšími členy Asociace Libra zřízené pro správu projektu. Nicméně snaha firmy narazila na regulační a politický odpor po celém světě. Francie a Německo dokonce slíbily, že zprovoznění libry v Evropě zablokují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám