Hlavní obsah

VIDEO: ČR má jedny z největších ropných nádrží na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NELAHOZEVES

Dva nové zásobníky ropy uvedla ve středu do provozu společnost Mero ČR v areálu Centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi na Mělnicku. Nádrže s objemem 125 000 metrů krychlových patří k největším svého druhu na světě. Slouží ke skladování strategických zásob ropy. Náklady na výstavbu se vyšplhaly na 900 miliónů korun.

Článek

V areálu je k dispozici celkem 12 obřích zásobníků se strategickými zásobami ropy pro Českou republiku. Celková skladovací kapacita vzrostla otevřením nových tanků na 1,55 miliónu z 1,3 miliónu metrů krychlových ropy.

Zásobníky by měly zajistit dostatek ropy pro případ výpadků dodávek. Takové výpadky postihly Česko v uplynulých dvou měsících, kdy dodávky ropy z Ruska značně kolísaly. Objem strategické zásoby ropy se nyní včetně ropných výrobků udržuje na úrovni 90denní spotřeby.

Mero ČR je vlastník a provozovatel tuzemské části ropovodu Družba a celého ropovodu IKL, je jediným přepravcem ropy do Česka. Je i nejvýznamnější společností, která skladuje nouzové strategické zásoby ropy. Vlastníkem a jediným akcionářem firmy je stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám