Hlavní obsah

Vichřice Herwart bude státní lesy stát 600 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ztráta státního podniku Lesy ČR v důsledku říjnové vichřice Herwart bude asi 600 miliónů korun. Vichřice státním lesům poničila 1,5 miliónu krychlových dřeva. V pondělí to uvedl generální ředitel podniku Daniel Szórád.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

V řadě lokalit po celé zemi stále platí zákazy vstupů do lesů.

Článek

Průměrná ztráta z jednoho metru krychlového dřeva poničeného vichřicí činí asi 400 korun.

Polomy z vichřice Herwart by chtěl podnik zlikvidovat do jara. Těžit bude i dřevo, které v lesích poničil kůrovec a jiné větrné epizody před vichřicí Herwart.

Měsíčně se v Lesích ČR nyní v rámci nahodilých těžeb zpracovává 550 tisíc až 600 tisíc metrů krychlových dřeva. Od srpna se v lesích nedělají úmyslné těžby jehličnatého dřeva. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

Podle listopadových údajů České asociace pojišťoven škody vzniklé v souvislosti s orkánem Herwart, který se českým územím prohnal 29. října 2017, vyčíslily pojišťovny na 1,37 miliardy korun. [celá zpráva]

Bouře nejvíce poničila lesy v Karlovarském kraji a na Vysočině. V Karlovarském kraji vichřice poničila odhadem 275 tisíc metrů krychlových dřeva, a to zejména v horských částech kraje na Kraslicku a Hornoblatensku. Na Vysočině vítr poničil asi čtvrt miliónu metrů krychlových dřeva. V řadě lokalit po celé zemi stále platí zákazy vstupů do lesů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám