Hlavní obsah

Více než čtvrtina lidí žije od výplaty k výplatě

Právo, ČTK, jon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než čtvrtina lidí žije od výplaty k výplatě a nemá vůbec žádné úspory a finanční rezervy. Polovina Čechů by při ztrátě pravidelného příjmu vyčerpala naspořené peníze za jeden až tři měsíce. Pro více než polovinu dospělé populace je hlavní starostí, jak mít vyšší mzdu a kde ušetřit. Vyplývá to z výsledků průzkumu finanční vzdělanosti, které včera zveřejnila společnost Factum Invenio.

Článek

Milionářů, jejichž hodnota majetku je vyšší než milión dolarů (bez započítání cen nemovitostí), je v Česku podle servru Měšec.cz okolo jedenácti tisíc.

Ročně přibývá v ČR zhruba tisíc milionářů, což je po Španělsku druhé nejrychlejší tempo nárůstu bohatých lidí v té které zemí. Celkem je na světě asi 7,7 miliónu lidí, kteří vlastní majetek vyšší než milión dolarů (bez cen nemovitostí).

"Prioritou českých občanů je zvýšit příjem a snížit výdaje. Plánování a investování je až na dalším místě," říká Miloš Filip z České bankovní asociace. K tomu se přidává to, že Češi své znalosti o financích vesměs hodnotí jako průměrné, a přitom ani necítí zvlášť velkou potřebu se vzdělávat. Důsledkem je neefektivní finanční rozhodování a špatné rozložení investic.

Lidé si berou hlavně hypotéky

Analytici současně upozorňují i na stále rychlejší zadlužování českých domácností. Ty mají napůjčováno přes 415 miliard Kč. Značná část, přes 70 procent, jde na úkor hypoték, tedy na pořízení vlastního bydlení, což je podle analytiků rozumné zadlužení. Současně však stoupá počet případů, kdy si občané berou půjčky na pořízení aut, předmětů běžného života a spotřebu. Kolem 6 až 10 procent občanů, kteří si půjčili, mají či v dohledné době mohou mít podle expertů problémy stím, jak půjčky splatit.

Anketa

Žijete od výplaty k výplatě?
Ano
75,8 %
Ne
24,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2300 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám