Hlavní obsah

Více než čtvrtina cestovek a agentur loni klamala klienty, zjistila ČOI

Novinky, pit
Praha

Za celý loňský rok podnikli inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) celkem 284 kontrol tuzemských cestovních kanceláří a agentur. Porušení obecně závazných předpisů zjistili v 80 případech, což je v procentuálním vyjádření více než čtvrtina, přesně 28,2 procenta z celkového počtu. ČOI to uvedla v tiskové zprávě.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Přestože výsledky kontrol byly o něco lepší než v předchozím roce, více než čtvrtina poskytovatelů služeb v cestovním ruchu porušila zákon,“ sdělil ústřední ředitel ČOI Jan Štěpánek s tím, že ČOI se rovněž zabývala 154 stížnostmi od spotřebitelů.

Celkem 55 cestovních kanceláří a agentur tak obdrželo pokuty ve výši 362 000 korun, další správní řízení podle Štěpánka probíhají.

Inspektoři například zjistili, že spotřebitelé nebyli seznamováni pravdivě s veškerými podmínkami služeb, jejich rozsahem nebo cenami a konečně ne vždy realita odpovídala jejich představě o dovolené, kterou si vytvořili na základě poskytnutých informací.

Problémům lze předejít

Lidé podle Štěpánka stále podceňují při výběru služeb cestovních kanceláří a agentur skutečnost, že by řadě problémů, na něž si následně stěžují, mohli sami předejít.

A to například tím, že se předem důkladně seznámí s podmínkami poskytovaných služeb i jejich cenami a budou vyžadovat písemnou smlouvu s uvedením všech dohodnutých a zaplacených služeb.

Výsledky kontrol
inspektorátpočet kontrolpočet zjištěnízjištění v procentech
Středočeský a Hl. m. Praha662334,8
Jihočeský a Vysočina23626,1
Plzeňský a Karlovarský731520,5
Ústecký a Liberecký46817,4
Královéhradecký a Pardubický25520
Jihomoravský a Zlínský17741,2
Moravskoslezský a Olomoucký341647,1
celkem2848028,2
Zdroj: ČOI

Reklama

Výběr článků

Načítám