Hlavní obsah

Veterináři zakázali dovoz ptáků a drůbežího z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do České republiky, stejně jako do jiných zemí EU, nesmí nově přijít drůběží maso z Ruska a Kazachstánu. Státní veterinární správa příkaz vydala kvůli možnému šíření nákazy ptačí chřipkou. Zákaz se týká i nasádových vajec, neošetřeného peří a živých ptáků.

Článek

"Zákaz samozřejmě postihuje i dovoz jakýchkoli ptáků určených pro zájmové chovy i ptáky doprovázející jejich vlastníky," sdělil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Připomněl ale, že do ČR se v poslední době ani maso ani ptáci nedovezli.

Drůběží maso a ptáci z Ruska procházejí v ČR kontrolou na jediném místě, a to na pohraniční veterinární stanici na pražském letišti v Ruzyni. Právě tamní pracovníci nyní hlídají, aby se žádné maso z problematických zemí na český nebo evropský trh nedostalo.

Ptačí chřipka se v Rusku objevila letos v červenci. V Čeljabinské oblasti v pohoří Ural byl dokonce zjištěn virus H5N1, který je přenosný na člověka. Na viry aviární influenzy umírají stovky ptáků, další tisíce jsou hubeny, aby se nákaza nešířila.

Chřipka má původ v zemích jihovýchodní Asie, šířit dál se začala až letos. Pro tamní země znamenala velké ekonomické ztráty. Chovatelé museli vyhubit desítky miliónů kusů drůbeže. Tamní masný průmysl přitom stojí na drůbežím mase. Ztráty proto jdou do stovek miliónů dolarů.

Hygienik: nákaza v ČR nehrozí

Hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký , který vytvořil národní protichřipkový program, ČTK řekl, že lidé se nákazy v žádném případě bát nemusejí. Pokud by z postižené oblasti přece jen přicestoval člověk tímto virem nakažený, epidemie by nehrozila, protože nemoc se mezi lidmi nepřenáší. Ve světě na ptačí chřipku zemřelo zatím asi 50 lidí, všichni se nakazili od drůbeže.

Polanecký řekl, že ČR je dobře připravena i na případy, když by epidemie vypukla mezi ptactvem. Pro lidi by v takovém případě byl určen lék tamiflu, který má země pro případ chřipkové pandemie.

Reklama

Související články

Na Sibiři se dále šíří ptačí chřipka

Ptačí chřipka se v Rusku v srpnu dále rozšířila do Tjumenské oblasti na Sibiři. Informovala o tom v úterý agentura Itar-TASS. Potvrdil jí to šéf veterinární...

Výběr článků

Načítám