Hlavní obsah

Veterináři stahují z trhu 30 tun brazilského kuřecího se salmonelou

Veterináři přikázali stáhnout přes 30 tun kuřecích řízků původem z Brazílie, obsahovaly bakterie salmonely. Maso se dostalo i do vojenského stravovacího zařízení, řekl ve středu mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Za uvádění zdravotně závadných potravin na trh hrozí pokuta až 50 miliónů korun.

Foto: Státní veterinární správa

Stahované kuřecí z Brazílie

Článek

Veterináři stahují dvě zásilky masa. V prvním případě jde o 9,3 tuny zmrazených kuřecích prsou bez kosti s názvem Seara. Místem dodávky ze zahraničí byly v Česku firmy Twardzik CZ z Kunovic a Laris Trading Company se sídlem v Kladně.

Stanovisko firmy LARIS TRADING COMPANY spol. s r.o.:
Firma LARIS TRADING COMPANY spol. s r.o. odmítá nepravdivé tvrzení zveřejněné v článku Veterináři stahují z trhu 30 tun brazilského kuřecího se salmonelou, kde bylo nepravdivě uvedeno, že od firmy LARIS TRADING COMPANY spol. s r.o. další subjekty nakupovaly maso, které obsahovalo salmonelu. Firma LARIS TRADING COMPANY spol. s r.o. neprodala ani neprodává maso se salmonelou.
Firma LARIS TRADING COMPANY spol. s r.o. je vlastníkem mrazírenského areálu v Kladně, kde provozuje pouze logistické a skladové služby dle smluvních vztahů se svými zákazníky. Firma LARIS TRADING COMPANY spol. s r.o. je pod stálým dozorem příslušné státní veterinární správy, jež zásilky smluvních ukladatelů do oběhu uvolňuje.

Od nich nakupovaly masa další subjekty, konečnými odběrateli pak byla hlavně stravovací zařízení, mezi nimi i vojenská jídelna, ze které se odebraly vzorky. Právě tam se na salmonelu v mase přišlo.

Druhá zásilka o hmotnosti 21,2 tuny mířila v Česku také do dvou provozů, šlo o Lesko – Velkooobchod nápojů, Lípa a firmu Benstar. „Také v tomto případě byla konečnými odběrateli především zařízení společného stravování," dodal Vorlíček.

Nálezy salmonely v brazilském mase se vyskytly už na začátku dubna. V době odběru vzorků ze dvou nevyhovujících zásilek bylo ve skladech v Královéhradeckém kraji a na Vysočině 940 kilogramů masa, další se dostalo do stravovacích zařízení. Bakterie už dříve odhalili v mase z tohoto státu slovenští veterináři.

V Brazílii šetří porušení hygieny a korupci

Brazilské úřady obvinily místní zpracovatele a vývozce masa, že léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží maso a upláceli kvůli tomu místní hygieniky i politiky. Tamní federální policie obvinila v souvislosti s prodeji zkaženého masa a uplácením politiků a hygieniků 63 lidí. [celá zpráva]

Čeští veterináři od té doby provádějí větší kontroly dovozů. „Zesílené kontroly budou pokračovat minimálně tak dlouho, jak bude důvodné se domnívat, že by na trhu mohly být závadné potraviny dotčené korupční kauzou v Brazílii,” uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonelu lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

Vloni bylo do Česka z Brazílie přímo dovezeno 1163 tun drůbežího masa. Hovězí nebylo napřímo z Brazílie v posledních dvou letech dovezeno žádné.

„Přesto se pochopitelně maso od brazilských producentů na českém trhu objevuje prostřednictvím obchodování se subjekty z jiných členských zemí EU. Dle statistiky zahraničního obchodu Českého statistického úřadu pocházelo z Brazílie v loňském roce necelých 800 tun hovězího a 6000 tun drůbežího masa dovezeného na český trh,” uvedl už dříve za Státní veterinární správu Petr Majer.

Reklama

Výběr článků

Načítám