Hlavní obsah

Veterináři loni zkontrolovali přes 67 tisíc tun produktů

Novinky, pit
Praha

Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) v loňském roce prověřili víc než 67 019 tun nejrůznějších živočišných produktů. Kvůli problémům s nepovolenými menšími klecemi vrátili například přes 2,7 miliónu vajec dovezených zejména z Polska, Španělska, Belgie a Maďarska. Uvedl to mluvčí SVS Josef Duben.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Celkem veterináři prověřili 6 551 zásilek živočišných produktů ze zahraničí, ať už šlo o členské státy EU nebo třetí země. Vráceno z toho bylo 45 zásilek.

Kromě již zmíněných vajec šlo 12 zásilek drůbežího masa, čtyři zásilky strojně odděleného masa, ve dvou případech šlo o tepelně neopracované masné výrobky, ve třech o zásilky vepřového masa a v pěti o potravinářský kolagen. „Místem původu těchto zásilek bylo zejména Polsko, Německo, Slovensko, Maďarsko, Srbsko a Itálie,“ informoval Duben.

Nákaza v normě

Jak dále mluvčí připomněl, na rozdíl od řady evropských zemí se v Česku nákazová situace nezhoršuje a nebyly zaznamenány žádné potravinové skandály. „V zemích EU se vyskytuje například vzteklina, zejména na Balkáně, objevila se infekční anémie koní, znovu také katarální horečka ovcí,“ dodal Duben.

Celkem veterináři loni zkoumali přes 700 různých podezření na nebezpečnou nákazu. Některé z nich byly potvrzeny a nákaza se následně řešila formou veterinárních opatření. Inspektoři provedli v loňském roce více než 2 500 kontrol chovů zaměřených na prevenci zavlečení nákaz.

Velmi důležitá je podle Dubna i kontrola pohybu zvířat. „Zde bylo v loňském roce zkontrolováno a odbaveno více jako 20 000 zásilek se živými zvířaty do zahraničí a prověřeno více jak pět tisíc zásilek živých zvířat ze zahraničí,“ doplnil mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám