Hlavní obsah

Venezuela má v rezervách posledních deset miliard dolarů. Nejméně za 20 let

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objem devizových rezerv Venezuely klesl pod 10 miliard dolarů (228 miliard korun), a jsou tak nejnižší od roku 1995. Špatná zpráva přichází v době, kdy zemí bohatou na ropu zmítá politická nestabilita a demonstrace. Někteří ekonomové se obávají, že Venezuela do konce roku zbankrotuje, uvedl server CNN Money.

Foto: Novinky

Devizové rezervy Venezuely

Článek

Centrální banka Venezuely v neděli zveřejnila čísla, podle kterých devizové rezervy v červenci klesly na 9,9 miliardy dolarů. Oproti roku 2011 jsou tak třetinové a nejnižší za dvacet let.

V neděli Venezuelané v protestním neoficiálním referendu odmítli návrhy prezidenta Nicoláse Madura na změnu ústavy. Podle agentury Reuters proti hlasovalo 98 procent ze zhruba sedmi miliónů účastníků referenda. Maduro ale zřejmě výsledky neuzná a bude trvat na konání referenda za dva týdny.

Foto: Juan Carlos Ulate, Reuters

Muži s venezuelskou vlajkou během nedělního neoficiálního referenda proti ústavním návrhům prezidenta Madura

Madurova vláda chce zřídit nový orgán Ústavodárné shromáždění a 30. července do něj uspořádat volby. Kabinet chce podle kritiků tímto novým orgánem nahradit parlament, v němž má většinu opozice. Opozice na čtvrtek vyhlásila celodenní stávku.

Vládě přitom docházejí peníze. Na splátkách dluhu má do konce letošního roku zaplatit Venezuela pět miliard dolarů (114 miliard korun). „Schopnost země splácet se zdá být mimořádně křehká,“ řekl odborník na Jižní Ameriku z analytické firmy Capital Economics Edward Glossop.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok příznivců vlády na účastníky referenda v CaracasuVideo: Reuters

Rostou obavy, že Venezuela v letošním roce zbankrotuje, píše CNN. Podle některých ekonomů ale může Madurův režim krátkodobě přežít i další pokles rezerv.

Venezuelu trápí již několik let těžká ekonomická krize a pádící inflace. V obchodech často chybějí základní potraviny a hygienické potřeby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám