Hlavní obsah

Vejce s jedovatým fipronilem našli i na Slovensku

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při kontrolách ve velkoskladu na západě Slovenska našli vejce kontaminovaná toxickým pesticidem fipronil. Podle agentury TASR o tom informovalo slovenské ministerstvo zemědělství. Vejce s fipronilem se dostala do několika zemí Evropy, v Česku ho kontroly zatím nezaznamenaly.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Článek

Vejce s obsahem fipronilu našla slovenská veterinární a potravinová inspekce v obci Vrbové na západě země. Vejce se na Slovensko dostaly z Nizozemska přes Německo a Rakousko. Inspekce nařídila stažení vajec a zkoumá seznam odběratelů velkoskladu.

Slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná vyzvala Slováky, aby se ptali na původ potravin. „Slovenské potraviny jsou pod přísnou kontrolou naší veterinární správy od pole až na pult,“ tvrdí.

Toxický fipronil představuje riziko pro játra a ledviny. Látka byla v několika evropských zemích objevena u miliónů nizozemských vajec kontaminovaných insekticidem.

Potenciální hrozba pro děti

Česko kvůli skandálu s nebezpečnými vejci zavedlo namátkové kontroly u vajec ze šesti zemí, kde se mohl fipronil v chovech používat. Kromě Belgie, Německa a Nizozemska jde o Francii, Itálii a Polsko.

V Nizozemsku a Belgii úřady přistoupily i k zavírání chovů. Nizozemský úřad dohlížející na bezpečnost potravin NVWA tvrdí, že riziko představuje pouze omezený počet typů vajec rozpoznatelný podle konkrétních čísel. Podle německých úřadů je množství toxické látky ve vejcích malé a pro dospělé nebezpečí nepředstavuje, je však potenciální hrozbou pro děti.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace považuje preparát za mírně toxická – jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratím.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám