Hlavní obsah

Ve firmách jen procento pozitivních, ale výpadky velké

Právo, gin, tov

Za první týden plošného testování ve firmách odhalily testy nákazu covidem-19 přibližně u jednoho procenta pracovníků. S odkazem na vlastní průzkum to uvedl Svaz průmyslu a dopravy ČR. V řadě odvětví přitom chybí množství pracovníků, například v dopravě, zdravotnictví nebo školství.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Testování na koronavirus ve firmách. Ilustrační foto

Článek

Průzkum proběhl mezi dvěma stovkami podniků zaměstnávajících zhruba 150 tisíc lidí. Firmy zatím nemají s povinným testováním zaměstnanců výraznější problémy. Uvedené číslo pozitivních je ovšem za první týden od 7. ledna, mezitím se nákaza omikronem v Česku rozšířila a počty nakažených se každé dva až tři dny zdvojnásobují.

PCR testy ukazují 40 tisíc nakažených denně, všechny případy navíc nezachytí. Firmy proto od vlády chtějí znát krizový scénář pro případ, že v karanténě nebo izolaci skončí kvůli nakažlivější variantě omikron větší množství pracovníků. Kabinet vyzvaly, aby dořešil podmínky pracovní karantény i pro další profese (vedle zdravotníků a zaměstnanců sociálních služeb – pozn. red.), a to i bez nutnosti vyhlášení nouzového stavu.

Změna opatření: certifikát s druhou dávkou se zkrátí, po prodělání covidu měsíc bez testů

Domácí

„Stále doufáme, že epidemická situace to nebude vyžadovat, protože pohyb rizikového pracovníka na pracovišti je pro každého zaměstnavatele velmi nekomfortní. Počty nakažených ale stále rostou, vláda musí jasně definovat krizový scénář, za jakých podmínek, jakou formou a v jakém rozsahu by případně byla pracovní karanténa použita,“ dodal Rafaj.

Vláda by podle něj měla vytvořit širší definici nezbytných a strategických oblastí, která by obsahovala kromě kritické infrastruktury i její dodavatele. Zaměstnanci proti povinnému testování většinou neprotestují. Jen 15 procent firem se setkalo s odmítáním testování ze strany pracovníků. Firmy to ale podle zjištění Svazu průmyslu vyřešily většinou tím, že zaměstnancům zajistily jiný druh samotestu, například samotest ze slin, případně akceptovaly potvrzení o absolvování testu z akreditované laboratoře.

Nejčernější polský scénář: 800 tisíc nákaz denně

Koronavirus

Firmy používají pro povinné testování zpravidla samovyšetřovací testy. Uvedlo to 78 procent podniků. V ostatních firmách testuje zaměstnance vyškolený personál. Jen polovina firem zaměstnance s pozitivním antigenním testem poslala minulý týden i na potvrzovací PCR test. Firmy nezaznamenaly potíže s dostupností nebo dodávkami samovyšetřovacích testů, sedmdesát procent podniků je pořídilo za méně než 60 korun za kus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám