Hlavní obsah

Vánoční dárky na internetu pořizuje až čtvrtina Čechů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V letošním roce plánuje pořídit předvánoční nákup na internetu 26 procent obyvatel mezi 15 a 49 lety. Z celkové populace je to 18 procent, přičemž 12 procent zatím není rozhodnuto. Vyplývá to z výzkumu společnosti GfK Czech mezi 1000 respondenty ve věku 15 až 79 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Lidé stále na internetu nakupují nejčastěji proto, že ušetří," uvedl Jaroslav Jíra, ředitel pro obchod a marketing GfK Czech. "Nižší cenu uvádí jako hlavní důvod 71 procent těch, kteří na internetu hodlají nakupovat před Vánoci i letos,“ dodal Jíra s tím, že jednoznačně převažuje nákup v českých internetových obchodech před zahraničními.

Nicméně i pohodlí nákupu je podle něj podstatné. Lidé oceňují, že mohou snadněji porovnat nabídky, vyhnou se chození po obchodech a také to, že je jim zboží doručeno až do domu. „Není nijak překvapivé, že chození po obchodech se raději vyhnou muži (57 procent) než ženy (42 procent) a odpadající nošení nákupů vítají více ženy (52 procent) než muži (46 procent)," dodal Jíra.

Konzervativní Zlíňáci

Celkem 80 procent lidí se alespoň někdy seznamuje s produktem v kamenné prodejně, více tak činí ženy (85 procent) než muži (75 procent).

Co lidé najdou pod vánočním stromečkem

knihy (32 procent),

hračky (30 procent),

oblečení (28 procent),

zkrášlovací výrobky (27 procent)

CD/DVD/hry (26 procent).

Ženy budou výrazně častěji kupovat oblečení a hračky, muži dárkové poukazy a vše, co souvisí s digitálním fotografováním, nebo televizory a DVD.

Nejméně nakupují před Vánocemi na internetu obyvatelé Zlínského kraje (93 procent nenakupuje). Naopak nejvíce využívají internetu k předvánočním nákupům Pražáci (36 procent nakupuje), lidé z Královéhradeckého (35 procent), Jihomoravského (33 procent) a Olomouckého (32 procent) kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám