Hlavní obsah

V žebříčku konkurenceschopnosti se Česko propadá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA

Finsko si letos třetím rokem po sobě udrželo pozici ekonomiky s nejvyšší schopností konkurovat ostatním. Za druhými Spojenými státy se přitom do první desítky vešly i ostatní skandinávské země. Česká republika si opět pohoršila a kvůli špatnému hospodaření vlády a fungování veřejných institucí klesla o jednu příčku na 40. místo.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Uvedlo to ve středu Světové ekonomické fórum (SEF) v každoroční zprávě o konkurenceschopnosti.

"Skandinávské země charakterizuje vynikající makroekonomické řízení - všechny vedou rozpočtové přebytky, je v nich mimořádně nízká úroveň korupce, panuje zde všeobecný respekt ke smlouvám a k zákonu a jejich soukromý sektor je v popředí technologické inovace," uvedl hlavní ekonom SEF Augusto Lopez-Claros. Švédsko je na třetím místě, Dánsko na pátém, Norsko je šesté a první desítku uzavírá Island.

Konkurenceschopnost 104 zemí měří SEF na základě ankety u 8700 podnikatelů z celého světa. Ti hodnotí země podle řady kritérií ovlivňujících ekonomické prostředí a růst. Zvláštní pozornost se věnuje makroekonomickému řízení, kvalitě veřejných institucí a technologické úrovni s inovační schopností.

Deficit sráží naši pozici

U České republiky označili podnikatelé v anketě SEF za největší problém špatnou práci úřadů. Dalšími slabinami je nedostatečný přístup firem k financím, výše daní a korupce. Na druhé straně má Česko vcelku dobrou makroekonomickou stabilitu, finanční pozici a především technologickou úroveň.

Dolů však české hodnocení sráží mrhání veřejnými zdroji s výsledným vysokým deficitem rozpočtu a špatná kvalita institucí. Ta se ve zprávě projevuje velmi negativním hodnocením stupně ochrany vlastnických práv, rozšíření organizovaného zločinu a vládního klientelismu.

Slovensko zůstalo na 43. pozici. I zde jsou hlavním problémem špatné úřady a korupce spolu s nedostatečným přístupem firem k penězům. K tomu se však druží neodpovídající infrastruktura, která v očích podnikatelů zatím přebíjí příjemně nízké daňové sazby.

Hvězdou mezi novými členy Evropské unie je Estonsko, které je na 20. místě tabulky. V Evropě dále upoutává zlepšení Británie, která se posunula o čtyři místa vzhůru na 11. příčku, a další propad Itálie. Ta již klesla na 47. příčku ze 26. místa ještě v roce 2001, především kvůli opětnému zhoršení hodnocení veřejných institucí.

Z velkých zemí si opět polepšilo Japonsko, které z 21. pozice z roku 2001 vystoupilo díky ekonomickému oživení na devátou příčku. V Asii je nejlepší Tchaj-wan na čtvrtém místě a sedmý Singapur.

Pořadí zemí v první desítce:
1. Finsko
2. USA
3. Švédsko
4. Tchaj-wan
5. Dánsko
6. Norsko
7. Singapur
8. Švýcarsko
9. Japonsko
10. Island

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám