Hlavní obsah

V USA zanikly stovky tisíc pracovních míst

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet obsazených pracovních míst v USA za prosinec klesl o 140 tisíc. Informoval o tom server listu Financial Times. Jde o první propad celkového počtu pracovních míst od dubna, kdy USA poprvé v plné míře pocítily ekonomické dopady globální pandemie. Nezaměstnanost zůstává na mimořádně vysoké úrovni 6,7 procenta.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Fronta před úřadem práce ve Forth Smith v americkém státě Arkansas.

Článek

Mezi nejpostiženější odvětví patří pohostinství a volnočasové služby. Právě v těchto oblastech přišlo o práci zdaleka nejvíce lidí. Podle amerického Úřadu pro pracovní statistiky (Bureau of Labor Statistics) jich bylo 498 tisíc.

Ve státní správě zaniklo 45 tisíc míst, ve zdravotních službách 31 tisíc.

Zánik stovek tisíc pracovních míst částečně vyrovnal vznik nových v maloobchodu, výrobě a stavebnictví.

Nezaměstnanost v prosinci vzrostla na čtyři procenta

Ekonomika

Nárůst počtu případů nákazy koronavirem, který se objevil zhruba před rokem v čínském Wu-chanu, donutil řadu amerických států a velkých měst k zavedení nových restrikcí.

Očekává se, že trhu práce do jisté míry pomůže balíček na podporu ekonomiky v objemu 900 miliard dolarů (19,2 bilionu korun), který nedávno schválil Kongres.

V úterních doplňovacích volbách ve dvou okrscích v Georgii voliči rozhodli, že obě komory Kongresu teď budou pod kontrolou demokratů. Roste tak pravděpodobnost schválení dalších stimulačních balíčků v budoucnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám