Hlavní obsah

V Rusku letos už posedmé zvýšili úrokovou sazbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 8,5 procenta. Reagovala tak na přetrvávající vysokou inflaci. Úrok zvýšila centrální banka letos už posedmé a ve svém pátečním oznámení nevyloučila, že bude ve zpřísňování měnové politiky pokračovat. Základní úroková sazba je tak nyní v Rusku nejvýše od září 2017.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zvýšení sazby o celý procentní bod je v souladu s odhadem analytiků v anketě agentury Reuters. Ti takové zvýšení předvídali s ohledem na to, že inflace se v Rusku pohybuje blízko šestiletého maxima a trhy otřásají geopolitická rizika.

"Pokud se situace vyvine v souladu se základní prognózou, ruská centrální banka nevylučuje další zvýšení základní úrokové sazby na svých nadcházejících zasedáních," uvedla ruská měnová autorita.

Inflační cíl ruské centrální banky jsou čtyři procenta, podle měření k 13. prosinci ale činila inflace v zemi 8,1 procenta. Podle centrální banky by se koncem příštího roku inflace mohla vrátit do rozmezí čtyř až 4,5 procenta.

Ruská centrální banka také zahájila kampaň proti soukromým kryptoměnám. Její zástupce je označil za podvod a za finanční pyramidu. Centrální banka plánuje vydat svůj vlastní digitální rubl.

Britové reagují na inflaci. Centrální banka zvýšila úrokovou sazbu

Ekonomika

"Bankovní rada se přiklání k názoru, že jsme s největší pravděpodobností nedosáhli takové odolnosti měnové politiky, jaká je nutná k tomu, aby se inflace vrátila ke stanovenému cíli v příštím roce. Nemůžeme proto na příštích zasedáních vyloučit možnost zvýšení sazeb," uvedla na následné tiskové konferenci guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová.

Vláda kontroluje ceny potravin

Inflace v Rusku stoupá podobně jako v jiných zemích už několik měsíců, což podkopává kupní sílu obyvatel, kteří mají pouze nízké úspory. Úřady se jí snaží čelit několika opatřeními, jako jsou vývozní kvóty nebo vládní kontrola cen některých potravin.

Nabiullinová už v listopadu uvedla, že inflace je "katastrofa, která ožebračuje lidi". Prezident Vladimir Putin inflaci začátkem tohoto měsíce označil za vážný problém pro Rusko.

Před rokem činil základní úrok v Rusku 4,25 procenta. Další zasedání centrální banky, které bude rozhodovat o úrokových sazbách, se koná 11. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám