Hlavní obsah

V pražské Sapě našli auto s 210 kilo zapáchajících vnitřností

Veterináři spolu s celníky našli v areálu velkotržnice Sapa v Praze 4 automobil, ve kterém bylo 210 kg zapáchajících vepřových vnitřností. Maso nebylo značené, automobil neměl zapnuté chlazení. Celníci to ve středu uvedli na svém webu. Veterináři můžou provozovateli uložit až 50milionovou pokutu, obvykle bývá však řádově nižší.

Foto: Celní úřad pro hlavní město Prahu

Maso a vnitřnosti zapáchaly, chyběly doklady o původu.

Článek

„V nákladovém prostoru a rovněž v kabině řidiče bylo nalezeno celkem 210 kg vepřových vnitřností, z nichž většina není určena pro lidskou spotřebu a má být zpracována v kafilerii,” uvedla celní správa.

Produkty nebyly nijak označené, nebyl k nim doklad o původu. „Přepravce se odmítl vyjádřit o tom, odkud a kam produkty převáží, přestože zastavil před konkrétní prodejnou potravin v objektu SAPA,” dodávají celníci.

Chlazení bylo vypnuté

Přepravce podle nich nebyl registrovaný pro přepravu potravin. „Automobil, ač vybavený chladicí jednotkou, chladicí jednotku neměl v chodu. Veterinární inspektoři kromě toho konstatovali smyslové změny produktů, zejména jejich značný zápach,” uvedli. Kromě možného udělení pokuty se bude také došetřovat, odkud tyto závadné produkty jsou.

Už v únoru veterináři spolu s celníky informovali, že odhalili v Praze 10 dodávku se 130 kilogramy neoznačených živočišných produktů, které silně zapáchaly. Šlo například o vepřové vnitřnosti, drůbež, masné výrobky, krev v plastových lahvích nebo křepelčí a kachní vejce. Přepravní prostor byl znečištěný, dodávku řídil cizinec.

Loni v prosinci veterináři odhalili v pražských Malešicích při kontrole tržnice An Dong 80 kilogramů zkažených ryb. Provozovateli hrozí také padesátimilionová pokuta, navíc šlo o jeho několikátý přestupek. Předloni u stejného obchodníka našli 200 kilogramů vepřového masa a mušlí se smyslovými změnami, loni v září 44 kilogramů mušlí a ryb neznámého původu, které byly rovněž zkažené.

Loni veterináři objevili také několik nelegálních skladů, například v areálu vietnamské tržnice Sapa v pražské Libuši, kde byly více než dvě tuny ryb a mořských plodů. Neregistrované sklady potravin zjistili loni pražští veterináři také v Holešovicích, ve Vysočanech nebo v Hostivaři. Například v květnu informovali o prostorách v Horních Počernicích, kde nařídili likvidaci 110 kilogramů rybích výrobků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám