Hlavní obsah

V pátek bude všude zavřeno, Češi vyrazili nakupovat ve čtvrtek ve velkém

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny obchody – včetně večerek – musí letos zavřít i na Velký pátek. Češi se proto ve velkém vydali nakoupit již ve čtvrtek. U pokladen a před obchody se v průběhu dne tvořily fronty. Jak to vypadalo, zachytila kamera Novinek.

Obchody před Velkým pátkemVideo: Novinky

 
Článek

Obchody běžně nesmějí být v provozu jen na Velikonoční pondělí, navíc se to týkalo jen prodejen nad 200 metrů čtverečních.

Podle platného nařízení v boji proti koronaviru však ve státní svátky mohou fungovat jen čerpací stanice, lékárny či prodejny na letištích a nádražích.

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) je zákaz prodeje na Velký pátek nesmyslný. Povede to jen k větší koncentraci lidí v obchodech ve čtvrtek a sobotu, řekl již ve středu prezident SOCR Tomáš Prouza. Jeho slova se nyní potvrzují.

Na Velký pátek nenakoupíte ani ve večerce. Zavřít musí všichni

Domácí

Kvůli limitu 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka se navíc tvoří fronty i před obchody.

Mluvčí obchodů Albert Jiří Mareček upozornil, že potraviny si lidé nakoupit musejí: „Při zavřeném pátku se počet zákazníků navýší ve čtvrtek podle expertního odhadu až o 70 procent oproti stejnému dni v předcházejících letech, v sobotu pak o 50.”

Velikonoční svátky jsou podle mluvčí společnosti Billa Dany Bratánkové po Vánocích pro maloobchod druhým nejvytíženějším obdobím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám