Hlavní obsah

V novém roce zdraží energie, teplo i voda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé se musí připravit na to, že jim zdražování v novém roce notně provětrá peněženky. Výrazně se zvednou hlavně ceny energií, tedy elektřiny a plynu, dále i tepla a vody. A tudíž prakticky všechno ostatní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Někde podraží i jízdné v městské veřejné dopravě či svoz odpadu. Vláda kvůli dražším energiím rozšiřuje pomoc potřebným.

Od ledna zvyšují ceny silové elektřiny a plynu téměř všichni dodavatelé, celkem si lidé připlatí v krajním případě až desítky tisíc korun ročně. Standardní ceníky u elektřiny se zvýší v průměru o 17 procent, u plynu o 16 procent. Týká se to nezafixovaných cen.

Ministři schválili opatření kvůli cenám energií

Ekonomika

Energetický regulační úřad (ERÚ) odhadl nově celkové roční platby u elektřiny a plynu. U malé spotřeby elektřiny v bytě očekává roční nárůst celkových plateb v průměru o takřka 18 procent na 13 800 korun.

Širší pomoc

Lidé, kteří elektřinou ohřívají vodu, zaplatí téměř 20 tisíc korun, meziročně o 21 procent více.

Rodiny, jež elektřinou i topí, pak zaplatí odhadem o čtvrtinu více, a to kolem 32 300 korun. Domácnosti, které k vaření používají zemní plyn, si podle ERÚ celkem připlatí asi 15 procent s průměrnou útratou 2330 korun.

Lidé, kteří v bytě plynem vaří, ohřívají vodu a topí, podle ERÚ utratí bezmála 31 tisíc korun, meziročně o čtvrtinu víc.

Nejvyšší náklady, až o 26 procent vyšší, budou mít rodiny, které plynem vaří, ohřívají vodu a topí v domě. Ty za rok zaplatí přes 50 tisíc korun.

U DPI jsou stále desetitisíce klientů. Mohou mít problém

Ekonomika

Podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora ale může být zdražení nakonec o dost vyšší, než očekává ERÚ.

Ohlašované zdražování se sice nedotkne fixovaných smluv, avšak současně o několik procent vzroste všem každoročně stanovovaná regulovaná část ceny, tedy i těm, kdo si cenu zafixovali.

Regulovaná složka fixována není a v průměru se tato část ceny, jež zahrnuje hlavně platby za přenos a distribuci energií, u elektřiny zvýší o 3,7 procenta, u plynu o 2,4 procenta.

Zvyšují se i ceny dálkového vytápění, lidé si připlatí stovky korun měsíčně navíc.

O více než polovinu si připlatí domácnosti v Děčíně, o čtvrtinu v Praze, kde lidé u Pražské teplárenské platí od začátku prosince až o 350 korun měsíčně více. Podobně o čtvrtinu se zvýšily ceny topení v Brně.

Mírně může lidem v příštím roce ulevit to, že minulá vláda zrušila za listopad a prosinec daň z přidané hodnoty (DPH) na energie.

Ta se u menšiny zákazníků – těch s měsíční fakturací – projevila hned. U většiny ale prominutí DPH ze záloh bude znát až v konečném vyúčtování.

Nevídané zdražování: Inflace už dosáhla šesti procent

Ekonomika

Minulá vláda také rozšířila množství lidí, kteří si mohli požádat o mimořádnou okamžitou pomoc.

Nynější vláda Petra Fialy (ODS) v tom chce pokračovat a chystá se upravit podmínky žádosti o tuto dávku, například zohledněním hypoték a leasingů. Ministerstvo práce už připravuje vyhlášku.

Zvýšit chce i dostupnost příspěvku na bydlení, a to tím, že k normativům, podle nichž se výše dávky určuje, bude možné připočíst předem stanovenou částku, a tím, že bude možné si ji nárokovat třeba i v podnájmech.

To ještě musí v novele zákona schválit vláda a parlament, má se tak stát během ledna. Žádat o nové dávky půjde zpětně, k říjnu.

Vodné a stočné

Až o deset procent vzrostou také ceny vodného a stočného. Například na Zlínsku lidé za ně zaplatí 94,44 korun za metr krychlový, cena za kubík vody se tak od ledna zvýší bezmála o čtyři koruny.

Také v Praze si lidé příští rok za vodu připlatí. Její cena se zvedne o šest procent.

V případě odpadu v hlavním městě se mění celý systém platby, který svoz některým lidem zvýší až na dvojnásobek. Z jednotlivých měst třeba Plzeň zdraží o zhruba deset procent teplo a o téměř čtyři procenta pitnou i odpadní vodu.

Ekonomika se dostane na úroveň před pandemií, bude vysoká inflace

Ekonomika

Nezvedne ale jízdné v MHD a zlevní odpady. Lidé ve Zlínském kraji si příští rok připlatí zejména za teplo, například ve Zlíně teplo zdraží o 18 procent, ve Vsetíně o 40 procent. Zvýší se také cena vody, zhruba o čtyři až pět korun za metr krychlový.

I v Jihlavě stoupne cena tepla v průměru o 40 procent, ve Žďáru nad Sázavou budou jeho dodávky meziročně dražší asi o 32 procent.

Cena pitné vody se stočným od velkých vodárenských firem převýší 100 korun za metr krychlový na Jihlavsku, Třebíčsku, Žďársku.

V Ostravě vzroste cena vody o 3,80 Kč na 88,46 Kč, na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku stoupne od 1. ledna o 4,97 Kč na 95,37 Kč za metr krychlový.

Cestování a jídlo

Zdraží i jízdné na železnici. České dráhy od příštího roku navýší ceny jízdného v průměru o 3,2 procenta. Ceníky jízdného ve veřejné regionální dopravě se měnily v některých krajích již v prosinci.

Ceny plynu v Evropě dál klesají. Díky dodávkám z USA

Ekonomika

Další zdražení se ale dá očekávat i u dalších komodit. Pokračovat by mohl i cenový růst potravin.

„V začátku roku by to mělo být v průměru zhruba o deset procent. Ale je to individuální, některý výrobce zvýší ceny o osm, některý o dvanáct procent,“ řekla Právu mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová.

„Příčinou je, že všechno okolo zdražilo – energie, obaly, pohonné hmoty, pracovní síla, suroviny. Není nic, co by nějak výrazně zlevnilo,“ dodala s tím, že se v dalších měsících uvidí, jak se bude vyvíjet třeba trh s energiemi a zda dojde k zastavení růstu cen.

Kde se dají ušetřit peníze
Snížení teploty na termostatu doma o jeden stupeň (při vytápění nad 21 stupňů) sníží spotřebu energie až o šest procent.
Teplo uniká dlouhým větráním, a tak je dobré větrat intenzivně a opakovaně, ale krátce.
Důležitá jsou dobře utěsněná okna i dveře. Radiátoru by v šíření tepla neměl bránit nábytek ani závěsy.
Lednice nemá stát blízko zdroje tepla. S každým stupněm nad 20 stupňů Celsia stoupá její spotřeba asi o pět procent.
Doporučuje se nastavit teplotu lednice na +4 stupně a mrazáku na -18 stupňů. O dva stupně nižší zvyšuje spotřebu až o 15 procent.
Dobré je také dbát na odmrazování. Jeden centimetr námrazy zvyšuje spotřebu mrazáku o tři čtvrtiny.
LED žárovky spotřebují zhruba sedmkrát méně elektrické energie než běžné žárovky.
Úspornější je také používat jeden velký světelný zdroj v místnosti.
Vypojujte nabíječky ze zásuvky v době, kdy nenabíjejí.
Vodu šetří perlátory na všech kohout cích v domácnosti.
Sprchou spotřebujete výrazně méně vody než napouštěním vany.
Pro ohřev vody je lepší rychlovarná konvice než sklokeramická deska. Úplně nejlevnější je ohřev na indukční desce.
Je dobré ohřívat jen množství vody, které skutečně využijete.
Dbejte na pravidelný servis plynových kotlů, ušetříte si tím hrozící vyšší výdaje později.
V obchodech se vyplatí využívat slevových věrnostních karet.
Při častých cestách po železnici nebo autobusem se vyplatí různé slevy, ať už časové, nebo In-karty pro slevy na jednotlivé jízdy.
Ověřte si, zda nemáte nárok na sociální dávky třeba na bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám