Hlavní obsah

V Mexiku se budou montovat čínská SUV

Novinky, tov

V nové továrně mexické automobilky Giant Motors se budou montovat auta pro čínskou státní automobilku JAC Motors. Ve středu to oznámil guvernér státu Hidalgo Omar Fayad, informoval na webu mexický deník El Financiero.

Foto: Profimedia.cz

Výroba v továrně JAC v Číně

Článek

Giant Motors spoluvlastní jeden z nejbohatších mužů světa, mexický telekomunikační magnát Carlos Slim Helú.

Nová továrna vyroste u města Sahagún ve státě Hidalgo, nedaleko jiného závodu   Giant Motors.

Výrobu v Mexiku zajistí společný podnik Giant Motors Latinoamérica a JAC Motors. Investice do výroby dosáhnou 4,4 miliardy pesos (5,3 miliardy korun) a vyrábět se zde mají dva modely SUV.

Počáteční kapacita bude 11 tisíc aut ročně, postupně by se měla zvýšit až na 40 tisíc vozů. Nová továrna vytvoří 1000 pracovních míst a další tisíce míst nepřímo.

Dohoda přichází v době, kdy se Mexiko snaží rozšířit své ekonomické vazby kvůli rostoucímu napětí s největším obchodním partnerem, Spojenými státy. Nový americký prezident Donald Trump slibuje postavit zeď na hranicích za peníze z 20procentního cla uvaleného na zboží z Mexika.

Trump je velmi kritický i vůči Číně. Prohlásil, že nelegálně konkuruje devalvovanou měnou. Kritizoval také budování čínských základen na ostrůvcích ve sporných oblastech v Jihočínském moři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám