Hlavní obsah

V lednu přijde šok v cenách služeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V lednu příštího roku čeká občany Česka šok: radikálně o 17 procent podraží řada služeb i zboží. Rozhodla o tom ve čtvrtek Sněmovna hlasy koaličních poslanců. Ti přes odpor opozice prosadili přeřazení řady služeb a zboží ze snížené pětiprocentní sazby daně z přidané hodnoty (DPH) do základní sazby 22 procent.

Článek

Tím se zdraží například telefonování z pevných linek i mobilů, surfování po internetu, služby realitních kanceláří, právníků, účetních a daňových poradců i pronájem osobních automobilů či nemovitostí. Ze stejného důvodu podraží od ledna i některé zboží, zejména nátěrové barvy a laky, bionafta a bioplyn, recyklované vlákniny, papíry a kartóny.

Pro návrh zvedlo ruku všech 98 přítomných koaličních poslanců, kteří tak přehlasovali 96 jednotně hlasujících poslanců opozice z ODS a KSČM.

Původně se s přeřazením služeb a výrobků do vyšší sazby, které od nás Evropská unie požaduje, počítalo až se vstupem do tohoto společenství, to je od 1. května 2004. Koaliční experti se ale v Kolodějích dohodli, že tento krok se rozdělí na dvě etapy, přičemž první se uskuteční již od 1. ledna.

Koalice využila skutečnosti, že se ve Sněmovně projednávala novela zákona o DPH a Michal Kraus (ČSSD) minulý týden formou pozměňovacího návrhu přeřazení navrhl. Koalice tedy nepočkala ani na jednání s partnery v tripartitě.

Podle ODS přijdou "katastrofální důsledky"

Návrh zvedl z lavic opozici. Šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý označil rozhodnutí koalice za "krok, který bude mít katastrofální důsledky pro občany". Přečetl dlouhý seznam věcí, které vláda chce zdražit o 17 procent. S posměchem pak ocitoval část volebního programu soc. dem., kde máma Jana, prodavačka se dvěma dětmi a pracovně vytíženým manželem, prý touží po tom, aby si užila života.

Proto chce chodit do salónu krásy, pořídit si něco do bytu, koupit něco hezkého na sebe, letět někam na dovolenou k moři. Tlustý za každou položkou doplnil, že nyní bude muset za to vše zaplatit plus 17 procent.

Tlustý odmítl argument, že koalice prosazuje zvýšení DPH u některých výrobků a služeb, protože nám to nakázala EU: "Odvolávání se na EU je lež, protože EU pouze říká, jaké zboží a služby mají být v základní a jaké ve snížené sazbě, a neříká, jak ty sazby mají být velké."

Na stranu ODS se postavili komunisté. Šéf jejich klubu Pavel Kováčik ironicky poznamenal, že už chápe, proč zastánci vstupu do EU říkají, že nedojde k žádnému cenovému šoku po vstupu: "Ono totiž tímto opatřením k tomu šoku dojde již teď" a "ocenil", jaký vláda dala lidem dárek před referendem.

Sobotka: Zdražení nebude fatální

Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale řekl, že "zdražení nebude fatální pro české rodiny, protože potraviny a stravování zůstanou v pětiprocentní sazbě". Nato obvinil občanské demokraty, že výši horní sazby daně na 22 procent stanovila právě ODS, která navíc nedávno zabránila snížení této hranice.

A v ironickém tónu diskuse pokračoval i ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD), když prohlásil: "Naše pravicová opozice má najednou mimořádný strach o situaci sociálně slabých, rodin s dětmi a důchodců."

Rozhodnutí Sněmovny neznepokojilo ani předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha. ."Toto nebylo předmětem našeho sporu," řekl Právu Štěch. "Zvýšení sazeb by na nás v souvislosti se vstupem do Evropské unie dopadlo tak jako tak. O tom se vědělo. V době, kdy je nízká inflace, prakticky deflace, to není taková tragédie," dodal Štěch.

Připomněl však, že problém vznikne, až se k tomu připočtou opatření, která vláda připravuje v rámci úspor veřejných financí. "Kdyby se sehnaly peníze tam, kde by se shánět měly, pak by třeba důchodci mohli dostat víc a nemuselo by se licitovat o penězích, které se mají vydat na zavedení šestnáctitřídního systému odměňování státních zaměstnanců," uvedl Štěch.

Druhá etapa od května 2004

Od ledna podraží také skleněné láhve, tepelná čerpadla, malé čistírny odpadních vod, katalyzátory pro motorová vozidla, termostatické radiátorové ventily, měřiče tepla pro domácnost, vodoměry na teplou a studenou vodu, solární zařízení pro ohřev vody atd.

Od 1. května pak dojde k přesunu druhé části služeb a zboží do vyšší sazby. Zdraží zejména tzv. komunální služby - čistírny, kadeřnické a kosmetické služby, opravy obuvi a různé domácí techniky, odvoz odpadu apod. K tomu však musí být schválen zcela nový zákon.

Teplo, voda a stavby podraží až v roce 2007

Po vstupu do Evropské unie zůstanou ve snížené sazbě nadále zejména potraviny, léky a prostředky zdravotnické techniky, knihy, noviny a časopisy, ubytovací služby a přeprava cestujících. U tepla a teplé vody a stavebních prací určených k bydlení se daň zvýší až od 1. ledna 2007. Restaurační služby jsou ponechány zatím ve snížené sazbě, protože se očekává změna v legislativě EU.

Přijatá novela zákona rovněž snižuje práh obratu pro placení DPH ze 750 000 korun na 500 000 korun za tři předcházející měsíce. I to ODS kritizuje, podle ní se to dotkne na 80 000 podnikatelů.

Novela rovněž ukončuje výhodnost nákupu automobilů s přepážkou, která odděluje nákladní protostor od prostoru pro cestující. Majitelé při pořízení automobilů s mřížkou dosud uplatňovali nárok na odpočet daně. Zrušení odpočtu má být účinné od 30. září. Zvýšení DPH přinese státu příští rok celkem asi 14 miliard korun. Novelu ještě musí schválit Senát a prezident.

Senát zřejmě novelu schválí

Senát se ke zvýšení daňových sazeb za telefonování, internet a některé služby, které dnes schválila sněmovna hlasy vládních poslanců, zřejmě přikloní. Záležet ovšem bude na hlasech senátorů z řad nestraníků. Pokud by v Senátu zvítězil postoj ODS, která novelu zákona o DPH odmítá, sněmovna by mohla horní komoru přehlasovat.

"Myslím, že se nakonec jasně projeví, jestli se Senát, který se deklaruje jako více pravicový, naskočí na takto prováděnou reformu. My budeme samozřejmě proti," řekl ČTK předseda ODS Mirek Topolánek, místopředseda horní komory.

Reklama

Výběr článků

Načítám