Hlavní obsah

V Istanbulu otevřeli nové letiště, má konkurovat Dubaji

– Istanbul

Nové letiště slavnostně otevřel v Istanbulu turecký prezident Recep Tayyip Erdogann, který si také symbolicky koupil první letenku. Do budoucna by mělo letiště konkurovat Dubaji a být největší na světě. Alespoň to Turecko plánuje. První let se uskuteční ve středu do Ankary, zatím ale bude provoz jen omezený na vnitrostátní lety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecký prezident Erdogan otevřel nové letiště v IstanbuluVideo: AP

 
Článek

V mezičase do zahájení plného provozu na konci prosince budou letadla létat jen do pěti destinací. Do roku 2020 by měla k novému letišti, které se má jmenovat pouze Letiště Istanbul, vést linka metra.

V první fázi by mělo ročně obsloužit 90 miliónů cestujících, do deseti let by jich mělo být 200 miliónů, uvedla agentura DPA. Pokud se naplní předpoklady o počtu cestujících, pak by nové istanbulské letiště skutečně bylo největší na světě. V současné době patří prvenství americké Atlantě, kde letiště za loňský rok podle DPA odbavilo 104 miliónů cestujících.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan při otevření istanbulského letiště

Podle údajů provozní společnosti IGA vyšla stavba nového letiště na 10,25 miliardy eur (asi 265 miliard Kč).

„Doufám, že letiště... pomůže našemu regionu i světu... je to letiště, jaké si Istanbul zaslouží,” řekl prezident během slavnostního ceremoniálu, který se konal symbolicky v den 95. výročí vzniku Turecké republiky a kterého se zúčastnili zástupci balkánských zemí a zemí Střední Asie, katarský emír Tamim bin Hamad Sání a súdánský prezident Umar Bašír. Přítomni byli činitelé z osmnácti zemí.

Foto: Reuters

Turecká prezident řídí elektrické vozítko na novém istanbulském letišti

Stávající Atatürkovo letiště, které je blíže městu, bude nadále sloužit. Postupem času by se ale mělo zmenšit a v části jeho areálu by mělo vzniknout výstaviště a největší turecký zábavní národní park, uvedl list Hürriyet.

Erdogan je znám svou vášní pro prestižní a megalomanské projekty.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Hodnostáři v čele s tureckým prezidentem při otevření nového letiště

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám