Hlavní obsah

V Evropě se dál nelegálně prodávalo koňské maso, při zátahu zadrželi 65 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

V Evropě se podařilo rozbít rozsáhlou obchodní síť s koňským masem. Oznámil to v neděli Europol, podle kterého bylo zatčeno 65 lidí v osmi zemích. Je mezi nimi i šéf gangu, který byl zadržen v Belgii. S pouty na rukou skončil i nizozemský obchodník zapletený do skandálu s koninou už v roce 2013.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Europol

Článek

Šetření bylo zahájeno loni ve Španělsku, kde začali mít podezření na podivné obchodování s koňským masem. Letos v dubnu byla zahájena rozsáhlá operace proti obchodníkům, kteří prodávali maso nevhodné ke konzumaci pro lidi.

Původně bylo prvních 25 lidí zadrženo ve Španělsku, avšak postupně se pátrání rozšířilo do dalších zemí. Nakonec se souběžně pátralo také v Belgii, Francii, Portugalsku, Itálii, Rumunsku, Švýcarsku a Británii. Skupina 65 zatčených je stíhána za špatné zacházení se zvířaty, výrobu napodobenin, ohrožování veřejného zdraví, praní špinavých peněz a členství ve zločinecké organizaci. Policisté jim zmrazili bankovní konta, zabavili nemovitosti a pět luxusních aut.

List El País napsal, že pátrání se zaměřilo zejména na nizozemského zprostředkovatele Jana Fasena, stíhaného ve Francii v rámci skandálu kolem lasagní s koninou, který zasáhl od roku 2013 několik evropských států.

Europol v nedělní zprávě uvedl, že v Calpe v Alicante byl k výslechu předveden nizozemský obchodník, jenž byl ve styku s jiným Nizozemcem, který operaci řídil z Belgie.

Vleklý skandál s koňským masem

Poprvé se na případy přidávání levnějšího koňského masa do masných výrobků přišlo v roce 2013 v Británii. [celá zpráva].

Zjistilo se, že existuje rozsáhlá a nepřehledná síť zásobovatelů a výrobců. Zasaženy byly i velké podniky, mimo jiné Tesco, Nestlé a Ikea, kde se objevila konina ve švédslých masových kuličkách i v ČR. [celá zpráva]

Ukázalo se, že ve 13 zemích se prodalo až 750 tun masa ve 4,5 miliónu připravených jídel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám