Hlavní obsah

V Evropě je třeba vybudovat pevnější val proti krizi, tvrdí Geithner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexiko
Aktualizováno

Dosavadní akce EU podniknuté v rámci boje s dluhovou krizí odvrátily potenciální finanční katastrofu. Je však potřeba vybudovat silnější ochrannou zeď proti šíření nákazy. Uvedl to v noci na pondělí americký ministr financí Timothy Geithner. Skupina G2O na víkendové schůzce dospěla k závěru, že eurozóně pomůže až poté, co dají její země více peněz na ochranu před dluhovou krizí.

Článek

„Trvalé řešení vyžaduje jak trvalé období ekonomických reforem, tak výrazné finanční ochranné prostředky na podporu těchto reforem,“ řekl Geithner na tiskové konferenci k uzavření jednání ministrů financí a šéfů centrálních bank skupiny zemí G20.

Víkendové setkání se zaměřilo na Evropu a mnoho účastníků G20 dalo jasně najevo, že chce vidět, že Evropa poskytne více peněz na vlastní ochranu před horší krizí ještě předtím, než poskytnou další pomoc na její záchranu prostřednictvím institucí jako Mezinárodní měnový fond. Geithner sám však neupřesnil, jak velkou ochranu by si měla Evropa vytvořit.

Přípravy reforem na dobré cestě

Země eurozóny o víkendu slíbily, že v březnu přehodnotí velikost svého záchranného fondu. To by mělo dalším zemím G20 uvolnit cestu pro zvýšení příspěvků pro MMF.

Geithner se rovněž optimisticky vyjádřil k akcím, které podnikly v poslední době evropské země k odvrácení šíření dluhové krize. Jmenoval mezi nimi zvlášť Itálii a Španělsko, kde vlády podle něj dělají dobrou práci v přípravě reforem. Pochválil rovněž Evropskou centrální banku, která se snaží zajistit likviditu v Evropě, napsala agentura Reuters.

Britský ministr financí George Osborne řekl, že dokud nepřispějí více země eurozóny, Británie nedá více peněz MMF.

Posílení eurovalu ale vytváří tlak na nejsilnější ekonomiky eurozóny, zejména Německo. To odmítalo posílit euroval, i když není jasné, zda je dost silný.

Reklama

Výběr článků

Načítám