Hlavní obsah

V EU se loni prodalo o čtvrtinu nových vozů méně

Novinky, Bohumír Žídek
Aktualizováno

Prodej nových osobních aut v Evropské unii se loni v důsledku opatření proti šíření globální pandemie covid-19 propadl o rekordních 23,7 procenta na 9,94 milionu vozů. V úterý to oznámilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V absolutních číslech se jedná o propad o zhruba tři miliony prodaných vozů.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Centrála Volkswagenu ve Wolfsburgu

Článek

Z nejvýznamnějších trhů zaznamenalo největší propad Španělsko o 32,3 procenta. Následovala Itálie s poklesem o 27,9 procenta a Francie, kde se prodalo o 25,5 procenta méně vozů než o rok dříve. V Německu se registrace nových automobilů meziročně snížily o 19,1 procenta.

V prosinci se prodalo meziročně o 3,3 procenta nových aut méně. V absolutních číslech se jednalo o snížení počtu nových registrací z 1 065 887 kusů na 1 031 070.

Německo přitom poslední měsíc v roce dosáhlo meziročního růstu prodejů o 9,9 procenta. Ve Španělsku prodeje meziročně stagnovaly, zatímco zbylé dva ze čtyř největších trhů zaznamenaly další propad.

Hyundai loni vyrobil kvůli pandemii méně vozů

Ekonomika

V Itálii se v prosinci prodalo meziročně o 14,9 % nových vozů méně, ve Francii to bylo o 11,8 procenta méně.

Česko, podobně jako Německo, v prosinci dosáhlo meziročního růstu prodejů, a sice o 8,7 procenta na 20 333 kusů. Za celý rok však u nás prodeje klesly o 18,8 procenta na 202 971 vozů.

Loňský rok silně poznamenala globální pandemie nemoci covid-19. Zejména na jaře došlo k prudkému poklesu poptávky po automobilech. Vedle uzavření autosalonů byla v důsledku narušení dodavatelských řetězců zasažena i výroba.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám