Hlavní obsah

V Evropě se prodalo o čtvrtinu méně nových aut než před rokem

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodeje nových osobních vozů v Evropské unii (EU) za prvních jedenáct měsíců letošního roku meziročně klesly o 25,5 procenta na zhruba devět milionu kusů. Vyplynulo to z dat o nových registracích automobilů, jež ve čtvrtek zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

V samotném listopadu došlo k poklesu počtu nových registrací o 12 procent na 897 692 vozů. ACEA tento pokles přičítá novým opatřením, jež jednotlivé evropské vlády začaly opět zavádět v reakci na další šíření nemoci covid-19.

V důsledku tohoto vývoje došlo v listopadu k poklesu prodeje na všech čtyřech největších evropských trzích. Ve Francii se jednalo o propad o 27 procent, respektive o 46 684 vozů.

V Německu se za poslední měsíc prodalo o tři procenta nových osobních vozů méně než ve stejném měsíci loňského roku. V absolutních číslech šlo o pokles o téměř 9000 kusů. Španělsko zaznamenalo 19procentní propad a v Itálii se prodalo o 8,3 procenta méně než před rokem.

Osobních aut se prodalo o pětinu méně než loni, fialovou skoro nikdo nechce

Ekonomika

Za celých 11 měsíců došlo ve Španělsku k propadu prodejů o 35,3 procenta, v Itálii o 29 procent, ve Francii o 26,9 procenta a v Německu o 21,6 procenta.

Jediným letošním měsícem, kdy se v EU prodalo meziročně více nových vozů, bylo září. Došlo k nárůstu o 3,1 procenta.

Naopak nejcitelnější propad automobilky zaznamenaly v dubnu, kdy se většina evropských zemí téměř úplně uzavřela. V dubnu se tak prodalo 270 682 nových vozů, což představuje meziroční propad o 76,3 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám