Hlavní obsah

V dětské ovesné kaši se našla jedovatá látka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ovesná kaše Alnatura, kterou prodávala síť drogerií dm, obsahuje nebezpečný atropin, který je pro člověka ve vyšších koncentracích jedovatý. Uvedla to Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Kaše se vyrábí ve Švýcarsku.

Foto: SZPI

Kaše byla vyrobena ve Švýcarsku

Článek

„Jedná se o dětskou ovesnou kaši Alnatura 4-zrnná nemléčná obilná kaše, 250g, výrobní šarže 14.152.1 s datem minimální trvanlivosti do 30. 11. 2015,“ upřesnil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

V balení je 12,1 mikrogramu atropinu na kilogram. Smrtelná dávka pro dítě je kolem 10 miligramů, pro dospělého kolem 100 miligramů. Atropin patří mezi tropanové alkaloidy a je obsažen například v jedovatých rostlinách, třeba rulíku zlomocném či durmanu. Používá se ale také v očním lékařství.

Kaše přišla do České republiky z Německa, na trhu se mělo objevit 1296 balení, staženo z prodeje bylo zatím 972 kusů. Je možné, že další mají lidé doma. Inspekce lidem doporučuje, aby kaši nekonzumovali.

Foto: SZPI

Kaše byla vyrobena ve Švýcarsku

Reklama

Výběr článků

Načítám