Hlavní obsah

V ČEZu mohou padat hlavy kvůli zfalšovaným snímkům svarů v Dukovanech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda představenstva ČEZu Daniel Beneš v neděli v České televizi přiznal, že problém se zfalšovanými snímky svarů z Jaderné elektrárny Dukovany mohl trvat i deset let. Uvedl, že i když šlo o pravděpodobný podvod ze strany dodavatele, firmy Tediko, mohou padat hlavy i v ČEZu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda představenstva ČEZu Daniel Beneš

Článek

„Podle našich zjištění to probíhalo dlouhá léta,“ přiznal Beneš s tím, že možná i deset let. Uvedl, že problémem je, že se snímky manipulovala firma, která byla expertem v oblasti, tedy společnost, u které se právě očekává, že bude provádět kvalitní kontrolu, neboť na to má „kulaté razítko“.

Beneš odmítl, že by to bylo lajdáctví: „Myslím, že to bylo velmi sofistikované podvádění, to není lajdáctví. Jestliže všichni zaměstnanci této firmy vědomě podváděli, je to trestný čin. Takže tam budou trestněprávní důsledky pro konkrétní lidi a je dost možné, že nejen na straně dodavatelů.” Je ale přesvědčen, že kvůli případu budou muset odejít i někteří zaměstnanci ČEZu. ”Nechci obhajovat činnost svých podřízených, ale velmi sofistikovaně to (dodavatelé) zakrývali. Podali jsme trestní oznámení a je možné, že se nebude týkat jen dodavatele. Budou padat hlavy v ČEZu,“ řekl.

Beneš neřekl, zda bude muset kvůli kauze odejít i on: „O tom nerozhoduji já.“

Beneš také vyčíslil loňské ztráty ČEZu, neboť kvůli zfalšovaným kontrolám musely být odstaveny jednotlivé bloky v Dukovanech: „Ušlý zisk je loni 2,5 miliardy korun, ale jsou chvíle, kdy nemůžete dávat na misky vah bezpečnost a zisk.”

Beneš dodal: „Nechci to zlehčovat, je to hodně peněz, ale jsou to tři procenta našeho provozního zisku.“ Podle něj pokles cen silové elektřiny o šest eur za MW vedl k trojnásobně větším ztrátám.

V dukovanské elektrárně vyráběl loni od poloviny září do konce prosince proud pouze jeden ze čtyř bloků. Důvodem byla kontrola několika tisíc svarů v jaderné části, která musela být opětovně provedena. Při prověrce dokumentace byly totiž nalezeny jejich nekvalitní rentgenové snímky. Původní problematické kontroly svarů prováděla deset let externí firma Tediko, která zodpovědnost za odstávky v prosincovém prohlášení odmítla.

Reklama

Související články

Se snímky svarů se manipulovalo i v Temelíně

Nekvalitní kontroly svarů a manipulace s jejich rentgenovými snímky se nedály jen v případě jaderné elektrárny Dukovany, ale i v Temelíně. V neděli to v pořadu...

Výběr článků

Načítám