Hlavní obsah

V Česku se ročně uvaří 192 litrů piva na hlavu, jsme první před Belgičany

Novinky, tov

Češi porážejí ostatní Evropany nejen ve spotřebě piva v přepočtu na obyvatele, ale i v jeho produkci. Ročně se u nás na hlavu uvaří 192 litrů, tedy 384 půllitrů. V počtu pivovarů na osobu jsme ale až třetí, vyplývá ze statistik organizace Brewers of Europe zpracované projektem Evropa v datech.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Země EU s největší produkcí piva na hlavu.

Článek

V absolutním množství vyrobeného piva se Česko sice nemůže rovnat větším zemím, ve výstavu neboli v množství vyrobeného piva v přepočtu na jednoho obyvatele však ostatní evropské státy poráží.

„Ve druhé Belgii se podle posledních údajů Brewers of Europe, tedy evropských pivovarských svazů, jednalo o 182 litrů na hlavu. Ve třetím Irsku se uvařilo 168 litrů piva na osobu za rok. Česko tak předběhlo i své sousedy, z nichž nejméně piva na osobu vaří na Slovensku,“ uvedla Adéla Denková z analytického projektu Evropa v datech.

Čtvrté Nizozemsko uvádí 142 litrů a sousední Slovensko 46 litrů na hlavu. Nejméně piva na obyvatele se ročně vyrobí v Turecku, jen 12 litrů. Průměrný roční výstav v Evropské unii je 78 litrů na osobu.

Vedeme i v konzumaci piva

Češi nejsou na prvním místě žebříčku jen v produkci piva, ale i v jeho konzumaci. Analytici nicméně upozorňují, že statistiky nám ještě vylepšují zahraniční turisté.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Spotřeba piva na hlavu v eu

Podle posledních celoevropsky srovnatelných dat z roku 2017 se v ČR vypilo na hlavu 138 litrů piva. To odpovídá 276 půllitrům anebo také 13 basám a ještě 16 pivům k tomu.

„Ostatní evropské národy se ve spotřebě piva na hlavu dívají na Čechy z velkého odstupu. Druzí Rakušané totiž vypijí ročně 105 litrů, třetí Němci potom 101 litrů piva. Oba sousední státy tak porážíme o více než třicítku litrů, tedy šedesát velkých piv,“ dodala Denková.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Počet obyvatel na jeden pivovar v eu

Český svaz pivovarů a sladoven navíc před nedávnem zveřejnil i nejnovější čísla za celý rok 2018. Čísla proti roku 2017 poskočila o další tři litry na průměrných 141 litrů na hlavu a rok. Spotřeba na obyvatele se drží na podobné úrovni již deset let.

Třetí místo v počtu obyvatel na jeden pivovar

Česko se podle posledních dat umisťuje na čele i v žebříčku počtu obyvatel na jeden pivovar. Na každý fungující pivovar totiž u nás připadá 23,5 tisíce lidí, Česko tak díky 450 různě velkým pivovarům figuruje na třetím místě. Více pivovarů v přepočtu na obyvatele mají už jen Švýcarsko a Lucembursko.

Reklama

Související témata:

Související články

Německá firma uvařila pivo z odpadní vody

Společnost Xylem ze západoněmeckého Herfordu v pondělí na berlínské konferenci o recyklaci vody představila pivo s názvem Reuse Brew, které uvařila z odpadní...

Výběr článků

Načítám