Hlavní obsah

V Česku se prodávaly jedovaté houby, varuje inspekce

Novinky, bož

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila, že se v Česku prodávaly jedovaté houby. Inspektoři proto spotřebitele varují před jejich konzumací. Ve výrobku „Murklor – sterilovaní smrži, 200 g“ totiž našli houbu ucháč obecný, která muže vyvolávat závažnou otravu.

Foto: SZPI

Na obalu potraviny byl ve složení uveden latinský název houby Gyromitra esculenta, který odkazoval k ucháči obecnému, který může podle inspektorů vyvolávat závažnou otravu.

Článek

Na obalu potraviny byl ve složení uveden latinský název houby Gyromitra esculenta, který odkazoval k ucháči obecnému, který může podle inspektorů vyvolávat závažnou otravu.

„Provedená analýza a odborné posouzení prokázaly, že jde skutečně o ucháč obecný, který může být se smržem zaměněn. Kontrolovaná osoba si překlad a české označení potraviny prováděla sama,“ uvedli inspektoři v tiskové zprávě.

Výrobcem potraviny je švédská společnost Tillverkas av Borgens Konserver AB Borgholm. Inspektoři okamžitě nařídili stažení výrobku z prodejní sítě. Spotřebitele velmi důrazně varují před jeho konzumací, pokud jej již zakoupili.

Elixír na čínské koronaviry či antivirové víno. Prodejci doplňků zneužívají obav z epidemie

Koronavirus

Inspekce zahájila správní řízení o uložení pokuty.

Hlavní účinná látka ucháče se nazývá gyromitrin, v těle se rozkládá na vysoce toxický methylhydrazin. Jed poškozuje trávicí ústrojí a játra. Otrava se projevuje šest až dvanáct hodin po požití. Ze začátku jde o trávicí obtíže a zvracení, po několika dnech může následovat i jaterní selhání a žloutenka.

V severských zemích, jako je Finsko nebo Švédsko, však houbu sbírají, používají v kuchyni a prodávají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám