Hlavní obsah

V Česku se poprvé po 20 letech objevil pseudomor drůbeže

• Aktualizováno

V Česku se po 20 letech objevil v chovu drůbeže pseudomor, tzv. Newcastleská nemoc. Pro ptáky je nebezpečná, u člověka může vyvolat zánět spojivek.

Foto: Roman Mašín

Ilustrační foto

Článek

V okolí ohniska pseudomoru drůbeže v Šanově na Zlínsku vytvoří veterináři tříkilometrové a 10kilometrové ochranné pásmo, kde zamezí přemisťování ptáků. Větší pásmo zasáhne i na Slovensko, sdělili zástupci Státní veterinární správy (SVS).

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé jde o druhou nejnebezpečnější nemoc pro drůbež po ptačí chřipce, kvůli které se loni v ČR utratilo skoro 100 tisíc opeřenců. Nosnice ve velkochovech jsou podle ní vakcinované, kuřata ve výkrmu však ne, měla by však mít ochranu z vakcinace od svých rodičů.

Problém by podle ní mohl nastat v exportu drůbeže do zahraničí a u vodní drůbeže či v malochovech, které nedostatečně dodržují biologickou ochranu.

Malochovatel na Zlínsku oznámil veterinářům úhyn 11 z 34 chovaných slepic, po vyšetření se nepotvrdila ptačí chřipka, ale naopak pseudomor. „Aby se zamezilo možnému šíření nákazy, bude ještě dnes všechna zbývající drůbež v chovu utracena. Dle platných evropských předpisů bude okolo ohniska nákazy vytyčeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. V těchto pásmech SVS mimo jiné nařídí provedení soupisů drůbeže," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Newcastleská choroba neboli pseudomor drůbeže
Závažné virové onemocnění domestikované drůbeže, ptáků držených v zajetí i volně žijících ptáků charakterizované trávicími, dýchacími a nervovými příznaky, které může způsobit i hromadné úhyny.
Virus Newcastleské choroby může infikovat více jak 200 druhů ptáků. Z nich nejvnímavější je hrabavá drůbež, zvláště kur domácí, a papouškovití.
K přenosu infekce dochází jednak přímým kontaktem zdravých ptáků s infikovanými a jednak nepřímo - kontaminovaným krmivem, vodou, kuchyňskými odpady a pracovními pomůckami.
Virus Newcastleské choroby může infikovat člověka a vyvolat u něho jednostranný nebo oboustranný zánět spojivek. Infekce však spontánně během několika dnů odezní.
V chovu drůbeže byla v ČR nákaza zjištěna naposledy v roce 1998. Na přelomu let 2012 a 2013 byl výskyt patogenního kmene Newcastleské choroby potvrzen v zájmových chovech holubů a u volně žijících ptáků.
Zdroj: SVS

Podle něj bude až na výjimky zakázáno přemisťovat drůbež do pásem a ven z nich. „Po dobu platnosti mimořádných veterinárních opatření nebude možné v pásmech pořádat výstavy, burzy a trhy drůbeže a ostatních ptáků," dodal.

Vakcinace je povinná pro chovy, kde se ptáci chovají na produkci vajec od 500 ptáků. V ostatních chovech veterináři očkování doporučují. „Vzhledem k tomu, že tato nákaza je na seznamu nebezpečných nákaz, přísluší chovateli v případě vzplanutí nákazy náhrada nákladů za opatření, která jsou přijata ke zdolání nákazy. V případě zjištěného neprovedení vakcinace se nárokovaná částka krátí," dodala správa.

Naposledy v chovu holubů

Závažné virové onemocnění způsobuje u domestikovaných i volně žijících ptáků trávicí, dýchací a nervové potíže s rizikem následného úhynu.

Nemoc může postihnout slepice, krůty, bažanty, holuby či křepelky. Onemocnění se zřídka objevuje i u kachen a hus, vnímaví jsou vůči němu i pštrosi a mnoho druhů volně žijících ptáků, celkem jde podle veterinářů o více než 200 druhů. Nemoc byla v tuzemsku předtím naposledy zjištěna v chovu holubů v roce 2007, ve velkochovu drůbeže v roce 1998.

Na Zlínsku se kromě této nákazy jako v jediném regionu Česka také vyskytuje africký mor prasat u divočáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám