Hlavní obsah

V Česku se cizincům žije lépe než ve Švýcarsku nebo Německu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko je mezi pracujícími cizinci čtvrtou nejpopulárnější destinací na světě po Singapuru, Novém Zélandu a Kanadě. Vyplývá to z průzkumu banky HSBC, který se uskutečnil v 45 zemích. Česko si výrazně polepšilo oproti loňskému průzkumu, kdy skončilo na 18. místě, informovala ve čtvrtek banka.

Na ilustračním snímku Tančící dům v Praze

Článek

V průzkumu letos Česko předběhlo i země jako Norsko, Švýcarsko, Rakousko nebo Německo - které skončilo desáté.

V průzkumu lidé pracující a žijící mimo svou rodnou zemi hodnotili tři aspekty života a práce v dané zemi. Šlo o ekonomiku, životní zkušenost a rodinu.

Respondenti žijící v Česku se ukázali jako optimističtí ohledně ekonomických podmínek - země se v tomto žebříčku umístila na 12. místě. Dopadla tak lépe než například Velká Británie (16.) či Irsko (31.), které jsou velmi oblíbené mezi Čechy odcházejícími do zahraničí.

ČR byla hodnocena ještě lépe (8.) v kategorii životních zkušeností, kde dosáhla na lepší výsledek než mnoho dalších zemí známých pro svou pohostinnost a otevřenost k cizím kulturám.

Expat Explorer 2016 - Nejlepší země podle cizinců, kteří zde žijí a pracují
PořadíZemě
1.Singapur
2.Nový Zéland
3.Kanada
4.Česko
5.Švýcarsko
6.Norsko
7.Rakousko
8.Švédsko
9.Bahrajn
10.Německo
Zdroj: 2016 Expat Explorer Survey

Největším úspěchem ČR v žebříčku je celkové druhé místo v kategorii rodina, kde se hodnotí například vztahy a společenský život či vzdělání a péče o dítě. Kvalitu vzdělání podle výsledků průzkumu považuje za lepší než v rodné zemi 64 procent v ČR žijících cizinců. To je více než celosvětový průměr, který je 43 procent.

Více než polovina respondentů (59 procent) tvrdí, že náklady na vzdělávání jsou v Česku nižší než v jejich domovské zemi.

Zvyknout si v Česku bylo nejsnazší

Rodiče také oceňují kvalitu péče o děti, kterou v 64 procentech hodnotí lépe než ve své domovské zemi. „Vzdělávání a péče o děti v Česku jsou hodnoceny jako vůbec nejlepší ze všech 45 zemí zahrnutých do průzkumu,” uvádí se v průzkumu HSBC.

„Je to velmi pohodové místo k životu. Více než 13 let se pohybuji po celém světě a zjistil jsem, že přizpůsobit se životu v ČR bylo nejjednodušší,” řekl šéf české pobočky HSBC Michael Hordley. Původem Brit před stěhováním do Prahy působil například v Číně nebo USA.

„Přírodní krásy, mírné klima a uvolněný přístup k životu mimo práci vytvářejí atraktivní prostředí pro založení rodiny. Mezinárodně orientovaná ekonomika nabízí i dobré pracovní možnosti a kariérní příležitostí,” myslí si Hordley.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám