Hlavní obsah

V Česku klesl počet firem s vlastníkem z daňového ráje

– Praha
Novinky, pit

Počet českých společností s vlastníky se sídlem v destinaci považované za daňový ráj poprvé za posledních sedm let poklesl. Od konce roku do konce března jejich celkový počet poklesl o 44 na 12 632. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českou kapitálovou informační agenturou (ČEKIA).

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V prvním kvartálu letošního roku jsme zaznamenali pokles nebo stagnaci počtu českých firem s vlastníkem z daňového ráje ve čtrnácti z devatenácti sledovaných destinací,“ okomentovala informace čerpané výhradně z veřejných zdrojů analytička agentury ČEKIA Petra Štěpánová. K  růstu došlo v případě Seychel (32 nových), Kypru (15), Malty (5), Belize (5) a Panamy (5).

„Nedomnívám se, že jsme svědky zásadního ochlazení zájmu podnikatelů o daňovou optimalizaci. Z našich dlouhodobých statistik vyplývá, že první pololetí z pohledu přesunování mateřských firem bývá slabší, nicméně svoji roli zřejmě sehrálo i zveřejnění seznamu milionářů s majetkem v daňových rájích,“ připomněla Štěpánová.

Na druhou stranu na Slovensku počet firem, které v prvních třech měsících letošního roku přesunuly své sídlo do daňového ráje, vzrostl o 65. Paradoxní podle Štěpánové také je, že i přes krizi na Kypru v Česku přibylo 15 firem s kyperským vlastníkem.

Počet firem kontrolovaných z daňového ráje odpovídá podle statistik přibližně třem procentům z 366 500 firem registrovaných v České republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám