Hlavní obsah

V automobilce Škoda se stávkovalo

Právo, Radek Plavecký
Aktualizováno

Několik tisíc zaměstnanců automobilky Škoda Auto stávkovalo ve středu odpoledne před branami závodu před sídlem firmy v Mladé Boleslavi a také v závodech v Kvasinách a Vrchlabí. Odbory zorganizovaly dvouhodinovou stávku na protest proti malému navýšení tarifní části mzdy, jaké firma nabídla na posledním kolektivním jednání.

BEZ KOMENTÁŘE: Stávka ve Škodovce Video: Novinky

 
Článek

Škoda Auto položila na stůl návrh, kdy by se tarify navýšily o tři procenta, odbory ale požadují pět procent. „Máme tam nějakou rezervu, ale tři procenta rozhodně nepřijmeme,“ uvedl šéf odborů Jaroslav Povšík.

Ten na demonstraci před davem zaměstnanců shrnul historii automobilky poté, co se Škoda stala součástí koncernu VW. Dav ho přerušoval souhlasným a podpůrným pískáním, troubením a potleskem, zazněly i odborářské songy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nechtěli jsme dělat šedesát malých mítinků v závodě, rozhodli jsme se, že se s tím nebudeme mazat a uděláme jeden pořádný mítink. Tohle je ten největší, jaký jsme kdy udělali,“ hřímal Povšík z pódia.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Před budovou vedení automobilky v Mladé Boleslavi demonstrovaly tisíce zaměstnanců

Podle něj je nyní na tahu vedení firmy. „Pan Wojnar (Bohdan Wojnar, člen představenstva Škoda Auto zodpovědný za personální otázky, pozn. red.) nás vyzval ke čtvrtečnímu setkání. Pokud řekne, že přidají nad tři procenta, pak bude naše podniková rada jednat o tom, zda obnovíme vyjednávání. Pokud rozhodne, že ne, pak by přicházela na řadu příprava tří nebo pětidenní stávky,“ uvedl Povšík.

Vedení automobilky vyčkává. „Nechceme předjímat další vývoj, tato akce bude po jejím ukončení vyhodnocena firmou spolu se sociálním partnerem, tedy s odbory,“ uvedla mluvčí Škoda Auto Jana Bahníková.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Stávka zaměstnanců Škoda Auto

Během dosavadních jednání se obě strany dohodly na nejrůznějších podmínkách kolektivní smlouvy a posledním nedořešeným bodem je růst tarifní části mzdy. Je už jisté, že zaměstnanci dostanou mimořádný bonus ve výši 60 tisíc, v němž je zahrnutý bonus 25 tisíc za rekordní hospodářské výsledky a zisk firmy. Odbory podle Povšíka budou žádat ještě další bonus do předvánoční výplaty. Průměrný výdělek dělníků ve Škoda Auto byl vloni 33 700 korun hrubého.

Reklama

Výběr článků

Načítám