Hlavní obsah

USA poskytnou pojišťovně AIG dalších 30 miliard dolarů

Aktualizováno

Americká vláda dá za akcie obří pojišťovny AIG zhruba 30 miliard dolarů. Dva informované zdroje uvedly, že pomoc pojišťovně zahrne i vstřícnější podmínky pro dřívější vládní investice do akcií AIG a nižší úrokové sazby na úvěry od státu. AIG vykázal největší čtvrtletní ztrátu v historii amerických firem - činí 61,7 miliardy dolarů (1,5 biliónu Kč).

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Článek

Zdroje uvedly, že správní rada pojišťovny schválila nový plán vládní pomoci v neděli. Bude to třetí krok, kterým se stát snaží AIG zachránit.

Zároveň jde o další krok, jak se regulátoři ve Spojených státech snaží zachraňovat největší instituce ve finančních službách. Vláda minulý týden rozhodla, že zvýší svůj podíl v bance Citigroup až na 36 procent. Banka přitom již miliardy dolarů od amerických daňových poplatníků spolkla.

Pojišťovna nemůže zkrachovat

AIG, kdysi pojišťovna s nejvyšší tržní hodnotou, má takové rozpětí na světovém finančním trhu, že by její krach měl příliš tvrdé následky. "Vláda si skutečně nemůže dovolit nechat AIG padnout. Doufejme, že třetí pomoc zabere," uvedl analytik Robert Haines ze společnosti CreditSights. Připomněl, že partnery AIG jsou především evropské banky, pro něž by bylo odmítnutí pomoci americkou vládou značnou ranou, napsala agentura Reuters.

Další státní pomoc pro AIG vyjde jednoznačně laciněji než ji nechat padnout a ohrozit tím celou ekonomiku, řekl jeden ze zdrojů agentuře AP. Vláda podle něj oznámí nová opatření dnes dopoledne. Kroky mají zlepšit pozici AIG při prodeji aktiv a mají jí zajistit přežití z dlouhodobého pohledu. AIG zveřejnila svou čtvrtletní ztrátu, která činí 61,7 miliardy dolarů.

Tak obrovský propad způsobily ztrátové investice, odpisy majetku a výdaje na restrukturalizaci. Jde o pátou čtvrtletní ztrátu společnosti za sebou. Za tu dobu jde o sumu přes 100 miliard dolarů v červených číslech.

AIG již od státu dostala kolem 150 miliard dolarů a vláda USA v ní drží kolem 80 procent. Nový kapitál 30 miliard nedostane pojišťovna hned, ale bude je mít jako rezervu. Tyto peníze půjdou z programu na očištění finančního sektoru od problémových aktiv (TARP). Z něj již AIG získala 40 miliard.

Reklama

Výběr článků

Načítám