Hlavní obsah

USA nabírají dech, průmyslová výroba po hurikánu Sandy prudce vzrostla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Průmyslová výroba ve Spojených státech v listopadu vzrostla díky oživení po bouři Sandy nejrychleji za téměř dva roky. Produkce se proti předešlému měsíci zvýšila o 1,1 procenta po říjnovém propadu o 0,7 procenta, oznámila americká centrální banka (Fed).

Foto: MTA/Patrick Cashin/Handout , Reuters

Zaplavená stanice newyorského metra

Článek

Listopadové tempo růstu bylo nejvýraznější od prosince 2010. V meziročním srovnání se výroba zvýšila o 2,5 procenta.

Oživení v průmyslu táhly sektory nejvíce poškozené bouří, která na konci října zasáhla severovýchodní pobřeží USA. Týkalo se to zejména automobilového průmyslu, jehož výroba po říjnové stagnaci vyskočila o 4,5 procenta a vykázala první přírůstek od července. Celý zpracovatelský průmysl zaznamenal nárůst o 1,1 procenta a smazal říjnový pokles o procento.

Průmyslový sektor sice tvoří jen necelou pětinu celé americké ekonomiky, je ale pro její vývoj klíčový. Hrubý domácí produkt USA ve třetím čtvrtletí po útlumu v prvním pololetí zrychlil tempo růstu na 2,7 procenta.

Pokles cen po půl roce

Navíc se ve Spojených státech v listopadu poprvé za šest měsíců snížily spotřebitelské ceny. Ve srovnání s předchozím měsícem klesly o 0,3 procenta po říjnovém zvýšení o 0,1 procenta. Pokles způsobil levnější benzín, jehož cena klesla minulý měsíc o 7,4 procenta. To byl nejvyšší propad od prosince 2008.

V meziročním srovnání inflace zpomalila na 1,8 procenta z říjnových 2,2 procenta a byla nejnižší od srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám