Hlavní obsah

Úroda obilí je nejvyšší za čtyři roky

Právo, Stanislav Ptáčník

Sklizeň obilovin je letos nejvyšší za poslední čtyři roky, meziročně stoupla i sklizeň řepky. Vyplývá to z údajů, které tento týden zveřejnilo ministerstvo zemědělství (MZe). Obilovin by se mělo sklidit 7,52 milionu tun, o pět procent více než loni. Hektarové výnosy obilí stouply oproti loňsku o osm procent na 6,06 tuny z hektaru.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

O osm procent vyšší má být také sklizeň řepky, jíž se podle odhadu MZe sklidilo 1,26 milionu tun. Její hektarový výnos stoupl o 10 procent na 3,42 tuny.

Řepka je podle údajů MZe sklizena už úplně, obiloviny jsou pod střechou z 99 procent ploch.

Ve větší části ČR bylo až příliš vlhko, v Ústeckém kraji přetrvávalo sucho
Josef Kubiš, Agrární komora ČR

Největší podíl na sklizni a také nejvýraznější výnos měla i letos ozimá pšenice. Zemědělci jí sklidili přes 4,9 milionu tun s výnosem 6,37 tuny z hektaru. Právě díky vyšším výnosům stouplo množství sklizené pšenice přesto, že osetých ploch proti loňsku o 40 tisíc hektarů ubylo, a to na 775 tisíc hektarů. Osevní plochy ostatních obilovin se ve srovnání s loňskem rozšířily.

Řepku olejnou čeští zemědělci zaseli na 368 tisících hektarů, což bylo o 11 tisíc hektarů méně než v předchozím roce. I u řepky o vyšší sklizni rozhodl růst hektarových výnosů.

I přes ječmen sežraný od hrabošů obilí pro Česko bude

Ekonomika

Podle odhadu Agrární komory ČR (AK) z minulého týdne se obilí sklidilo v Česku o něco méně, kolem 7,25 milionu tun s průměrným výnosem 5,8 tuny z hektaru. Tyto rozdíly vyplývají z odlišné metodiky odhadů, mj. i z rozdílného propočtu sklizňových ztrát. Směrodatné z pohledu statistiky budou až postupně zpřesňované odhady Českého statistického úřadu.

Jak uvedl člen představenstva AK a šéf její komoditní rady pro obilí Josef Kubiš, sklizeň byla regionálně odlišná. Ve velké části ČR bylo až příliš vlhko, v Ústeckém kraji naproti tomu přetrvávalo sucho.

Na severu Čech a ve Středočeském kraji se i letos přemnožili hraboši, někde poškodili 80 až 90 procent úrody. Zemědělci proto volají po možnosti použít proti hlodavcům jed. Podle nich by to pomohlo ochránit ozimy, které sejí převážně v září.

České ovoce se neurodilo. Dovoz zvýší ceny

Ekonomika

Kvalita pšenice je podle pěstitelů vcelku dobrá, hůře je na tom jarní ječmen, který se používá k výrobě sladu pro pivovary. To vcelku koresponduje se zjištěními ministerstva. U pšenice bylo zatím otestováno 142 z celkem plánovaných 500 vzorků. Podle testů je kvalita pšenice převážně dobrá. U sladovnického ječmene bylo otestováno 67 vzorků. Z výsledků vyplývá zhoršená kvalita zrna a velký rozptyl hodnot u hodnocených parametrů, uvedlo ministerstvo.

Obilí pro tuzemskou spotřebu, která je okolo pěti milionů tun, by tak mělo být dost. Problémy s nedostatkem surovin pro potravináře ani pro krmivářství by tak nastat neměly. Přebytky obilí Česko vyváží.

Reklama

Výběr článků

Načítám