Hlavní obsah

I přes ječmen sežraný od hrabošů obilí pro Česko bude

Úroda obilovin letos bude kolem 7,25 milionu tun s průměrným čistým výnosem 5,8 tuny na hektar, což je desetiletý průměr, odhadli ve čtvrtek na tiskové konferenci zástupci Agrární komory ČR.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kvalita pšenice je dobrá, horší je ječmen. I tak by však měl být dostatek plodin pro českou spotřebu, která podle náměstka ministra zemědělství Jindřicha Fialky činí kolem pěti milionů tun.

ČR je vývozcem obilí do zahraničí, problémy s nedostatky v potravinářství by tak neměly obecně nastat.

Přemnožení hraboši letos poškodili ve Středočeském a Ústeckém kraji 80 až 90 procent úrody.

Letošní žně jsou podle komory i údajů ministerstva téměř u konce. Podle člena představenstva Josefa Kubiše byla sklizeň regionálně odlišná, ve velké části republiky bylo až příliš vlhko, na Ústecku naopak sucho. V této lokalitě, společně se Středočeským krajem, se pak přemnožili hraboši.

Popsal poté situaci ze severu Čech. „Zemědělec na konci května vymetal zasetý jarní ječmen a za tři týdny byl sežraný, tam nezbylo na tom poli jedno stéblo. Ze dvou stran tam byla silnice, z jedné strany suchý potok, a ty myši se ze silnice přestěhovaly na pole a dokázaly za tři týdny tu úrodu sežrat,” uvedl Kubiš. Podle Zemědělského svazu ČR dosáhly škody způsobené hraboši loni zhruba dvou miliard korun.

Hraboši se stáhli z polí do ulic, Žatec chystá deratizaci

Domácí

Přemnožení hraboši letos poškodili ve Středočeském a Ústeckém kraji 80 až 90 procent úrody. Zemědělci proto volají po možnosti použít proti hlodavcům jed. Návrat k plošnému používání jedu Stutox podle nich bude možností, jak ochránit ozimy. Ty zemědělci sejí převážně v září. Hraboši působí škody i na Chrudimsku, kde zlikvidovali minimálně 30 procent úrody.

Na Královéhradecku dramatické přemnožení hlodavců nezaznamenali, přesto by řada zemědělců zásah proti hrabošům přivítala, uvedli v polovině srpna zemědělci na dotazy ČTK.

Hraboši se v Česku přemnožili už dříve. ÚKZÚZ loni v létě povolil rozhoz jedu na povrch půdy na velké části území ČR. Ministerstvo zemědělství ale po vlně kritiky ze strany ochránců přírody a ministerstva životního prostředí účinnost povolení pozastavilo. Později se po plošné aplikaci jedu na Moravě našlo skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů, u kterých testy prokázaly zbytky jedu.

České ovoce se neurodilo. Dovoz zvýší ceny

Ekonomika

Součástí Stutoxu II je toxický fosfid zinku. Letos v červenci ústav s odkazem na údaje státních veterinářů a ornitologů ohlásil, že se nepotvrdily obavy, že na jed proti hrabošům budou plošně umírat jiná zvířata, jako jsou sovy nebo zajíci. Nyní se čeká, že stát povolení znovu vydá, zemědělci budou moci jed aplikovat po individuálním státním posouzení. Aktuálně by se mělo k problematice vyjádřit ministerstvo zdravotnictví, povolení pak vydá zemědělský ústav.

Cena obilovin by se příliš měnit neměla, a to ani u sladovnického ječmene, kterého se na pivovarnické účely spotřebuje kolem 600 000 tun. Podle státních odhadů by měl výnos obilovin činit kolem šesti tun na hektar, podle Kubiše jde o hrubá čísla, tedy bez započítání některých ztrát úrody.

Reklama

Výběr článků

Načítám