Hlavní obsah

Úřad řeší, zda společnost RPG Byty nezneužila dominantní postavení

Právo, Radim Vaculík

Finanční úřad (FÚ) začal v těchto dnech prověřovat podezření, zda společnost RPG Byty nezneužívá svého dominantního postavení na trhu s nájemními byty na Ostravsku, kde jich vlastní více než 44 tisíc.

Foto: Právo

Byty RPG v Ostravě

Článek

Šetření zahájil FÚ poté, co obdržel podnět od Sdružení nájemníků BytyOKD.cz z letošního 5. května. V něm předseda této neziskové organizace Roman Macháček upozornil na zcela odlišný a podle něj nespravedlivý přístup společnosti RPG Byty ke stávajícím proti novým nájemníkům.

Dlouhodobí nájemníci platí podle něj společnosti RPG například v ostravské části Poruba ve starých a neopravených bytech stejnou částku jako ti, kteří si od firmy pronajali byty v poslední době a navíc nově zrekonstruované. Jde o částku pohybující se kolem 70 korun za čtvereční metr.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Podnět Sdružení nájemníků BytyOKD.cz obdržel k prošetření Specializovaný finanční úřad, oddělení cenové kontroly,“ sdělila v pondělí Právu mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Doplnila, že oddělení nejprve prošetří zmíněný podnět a poté rozhodne, zda provede kontrolu daného subjektu, tedy firmy RPG Byty. Na základě následných závěrů případné kontroly by teprve pak mohl finanční úřad zahájit se společností správní řízení.

Stát prodával byty za 40 tisíc

Sdružení dlouhodobě usiluje o to, aby si nájemníci mohli byty koupit za podmínek, které podle nich slibovala privatizační smlouva z roku 2004.

Tehdy stát prodal svůj téměř poloviční podíl v OKD včetně zmíněných 44 tisíc bytů, kdy cena jednoho byla tehdy vypočítána na čtyřicet tisíc korun. Naopak společnost RPG by své bytové portfolio ráda prodala jako celek soukromým investorům.

Sdružení se podle Macháčka nelíbí, že společnost RPG Byty dál plošně zvedá původním nájemníkům v jejich nezrekonstruovaných bytech nájmy s tím, že stále jejich výše nedosáhla tržních cen.

To prý ale není pravda, což podle mínění předsedy sdružení potvrzuje i skutečnost, kolik má v současnosti firma volných bytů.

„Z prospektu společnosti Domus (stoprocentního vlastníka firmy RPG Byty), určeného pro případné zájemce o koupi akcií, vyplývá, že RPG Byty měla již ke konci roku 2013 celkem deset až patnáct procent volných bytů, v dřívějším prohlášení přitom hovořila jen o zhruba dvou tisících bytech, což je cca 4,5 procenta,“ řekl Právu Macháček.

Vlastník tak podle něj u nájemníků „uměle vyvolává dojem“, že volných bytů má málo.

Macháček: A bude hůř

Macháček dodal, že může být ještě hůře. Firma RPG údajně upozornila původní nájemníky, že v příštím roce by se cena mohla zvýšit o dalších sedm procent.

„Budeme proto usilovat o to, aby nájemníkům ve stávajících bytech, především pak v těch větších, bylo naopak nájemné sníženo,“ uzavřel Macháček.

Mluvčí RPG Byty Petr Handl řadu Macháčkových tvrzení jednoznačně odmítl.

„O nějakém zneužívání dominantního postavení nemůže být žádná řeč s ohledem na to, jak malé procento bytů v rámci Moravskoslezského kraje máme. Nevím, proč bychom se my jako soukromý subjekt měli komukoli zodpovídat z naší obchodní politiky,“ reagoval na stížnost sdružení mluvčí Handl.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel vnějších vztahů RPG Real Estate Petr Handl

„Jsme soukromá společnost, která si může zvolit cenovou politiku ve vztahu ke svým klientům, a z toho vycházíme. Jako soukromý subjekt ta pravidla nastavujeme a nikoho nenutíme je akceptovat. Máme podmínky nastavené tak, aby dlouhodobí nájemníci na tom vždy byli lépe než krátkodobí,“ upozornil Handl.

Nájemníci, kteří podle něj měli dříve „státem nesmyslně dole držené regulované nájemné“ a dlouhé roky prý platili mnohem méně než zbytek republiky, dostali později od RPG Byty možnost postupného zvyšování nájemného, s čímž prý souhlasili.

Smlouva jen na rok

„Velkou výhodou dlouhodobých nájemníků je skutečnost, že mají smlouvu na dobu neurčitou, kdežto nově příchozí ji mají maximálně na rok,“ podotkl Handl.

Navíc odmítl, že by ve starších bytech firma neprovedla žádnou rekonstrukci. „Když nic jiného, tak dnes téměř nenajdete nájemníka našeho bytu, který by neměl vyměněná okna, v řadě bytů proběhla výměna stoupaček atd.,“ konstatoval mluvčí.

Pokud se uvolní nějaký byt, je podle něj logické, že firma toho využije, udělá jeho revitalizaci a následně ho nabízí za podmínek, které v daném místě a čase považuje za vhodné.

„Většina těch bytů je pak pronajímána za tržní nájemné, které je v naprosté většině případů vyšší než to regulované, které asi devadesát procent našich nájemníků stále ještě platí,“ odmítl Handl tvrzení sdružení vedeného Macháčkem, že by společnost nabízela nově opravené byty za stejné nájemné jako ty starší, dlouhodobě obsazené.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám