Hlavní obsah

Úřad práce vyřazuje z evidence méně nezaměstnaných

Právo, Pavel Cechl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet nezaměstnaných, které od počátku roku vyřadil Úřad práce (ÚP) bez umístění do zaměstnání, přesáhl od počátku roku 64 tisíc. Z toho 22,4 tisíce muselo skončit především kvůli porušení podmínek, zbytek z ostatních důvodů. Je to sice více než ve stejném období loňského roku, ale stále podstatně méně než v době předcovidové. Vyplývá to ze statistik Úřadu práce.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za prvních sedm měsíců loňského roku z evidence vypadlo necelých 60,4 tisíce osob, z toho pro nedodržení podmínek téměř 22,8 tisíce obsažených v paragrafu 30 zákona o zaměstnanosti. Předloni to pak bylo za stejné období celkem 110,6 tisíce, pro nedodržení požadavků přes 52 tisíc.

Příčinou letošního mírného meziročního nárůstu jsou po­dle mluvčí ÚP Kateřiny Beránkové rozdílné podmínky v pandemické situaci.

Půlroční distanc

„Důvodem je především si­tuace související s aktuálním vývojem kolem covidu, kdy nejdříve byla nastavena striktní bezpečnostní opatření, ekonomické aktivity byly utlumeny a následně dochází k rozvolnění a opětovnému rozjezdu ekonomických činností,“ uvedla.

Nezaměstnanost se v červnu snížila

Ekonomika

Mezi důvody pro vyřazení kvůli porušení povinností patří například to, že nezaměstnaný nedoloží například potvrzení o pracovní neschopnosti, nedostaví se na schůzku či odmítne nastoupit do zaměstnání, které mu úřad vybral, či vykonává nelegální práci. Znamená to pak pro něj nejen ztrátu některých sociálních dávek, ale i to, že si sám musí platit zdravotní pojištění. Zpět do evidence se může vrátit až za půl roku.

„Pokud jde o sankční vyřazení z evidence ÚP ČR, je třeba upozornit na fakt, že pokud člověk požádá o zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání, zavazuje se tím i k plnění konkrétních povinností,“ konstatovala Beránková.

V případě „nesankčních“ ukončení evidence může podle ní jít například o to, že nezaměstnaný odejde do penze, začne pečovat o osobu blízkou či například podnikat.

Globální trh práce se z pandemie nezotaví nejméně do roku 2023

Ekonomika

Ještě před covidem byl přitom Úřad práce často terčem kritiky neziskových organizací, že vyřazuje lidi za sebemenší pochybení. Nedávno se tak například zastal Nejvyšší správní soud (NSS) ženy, která skončila tímto způsobem jen proto, že si špatně do diáře zapsala datum schůzky a tu tak zmeškala.

„Vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání by mělo představovat pouze krajní opatření, nikoliv běžný nástroj řešení agendy úřadu práce,“ uvedla předsedkyně senátu NSS Lenka Kaniová.

Podobně kritizoval letos ombudsman Stanislav Křeček úředníky, že z evidence vyhodili v roce 2019 muže, který nemohl na schůzku přijít, protože byl v nemocnici. A to přesto, že se omluvil.

Dvojí příčina

Martin Šimáček z Institutu pro sociální inkluzi tak loňské a letošní čísla o vyřazení z evidence, jež jsou ve srovnání s rokem 2019 na mírně nadpoloviční většině, přičítá dvěma faktorům. Jednak je to vliv covidu.

Nezaměstnanost klesá. Pořád je ale vyšší než před rokem

Ekonomika

„Úřad práce prokázal systémovou vstřícnost, kdy byla možnost podávat žádosti elektronicky. Současně se to spojilo s tím, že nebylo zapotřebí znovu dokládat potřebné dokumenty a stačily ty z předchozího čtvrtletí,“ řekl. Ubylo podle něj zřejmě také kontrol.

Další příčinou je to, že nemalá část lidí byla z evidence vyřazena už dříve. „V roce 2018 a 2019 byly ty poklesy tak významné, že se počet vyplácených dávek propadl až na polovinu původního počtu,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám