Hlavní obsah

Nezaměstnanost se v červnu snížila

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podíl nezaměstnaných v Česku v červnu klesl na 3,7 procenta, což je o dvě desetiny procentního bodu méně než v květnu. Údaje v pátek zveřejnil Úřad práce.

Foto: Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Počet uchazečů o práci v evidenci úřadu se proti květnu snížil o zhruba 12 520 na 273 302.

Ve srovnání s loňským červnem se míra nezaměstnanosti nezměnila. Počet lidí bez práce byl letos v červnu o 3665 vyšší než loni.

Nezaměstnanost v EU klesla, Nizozemsko se dotáhlo na Česko

Ekonomika

Trh práce ovlivňuje velký zájem zaměstnavatelů z řad zpracovatelského průmyslu o nové zaměstnance, především o ty sezónní. „A to především ve stavebnictví, v zemědělství, lesnictví, rybářství, v živočišné a potravinářské výrobě, ale také v pohostinství, prodeji a ve službách,” popsala mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Řada lidí, kteří během pandemie přišli o práci v oborech, jejichž činnost byla utlumena, našla práci právě v sezónních zaměstnáních. „V následujících měsících by mohla nezaměstnanost, za předpokladu, že nedojde ke zhoršení epidemické situace a zpřísnění současných opatření, ještě mírně klesat. Například v gastronomii a hotelnictví zaznamenáváme souvislosti s rozvolňováním postupný nárůst počtu volných pracovních míst,“ uvedl ředitel ÚP Viktor Najmon.

Úřad práce upozornil, že míra nezaměstnanosti podle dat Eurostatu za květen je nejnižší v celé EU, a to 3,1. Průměr EU je 7,1.

Reklama

Výběr článků

Načítám