Hlavní obsah

ÚOHS udělil pokutu téměř sto miliónů za kartel v odpadech

Brno
Aktualizováno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil pokutu téměř sto miliónů korun za kartel v oblasti odpadového hospodářství. Nejvyšší pokutu 41,7 miliónu má zaplatit firma AVE CZ odpadové hospodářství. Pokuty dostaly dále společnosti .A.S.A., van Gansewinkel a SITA CZ.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Článek

Firmy si podle ÚOHS rozdělovaly trh především prostřednictvím manipulace s výběrovými řízeními. Verdikt obsahující zákaz plnění protisoutěžních dohod i sankce je pravomocný, sdělil předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Úřad odhalil zakázané dohody na základě vlastního šetření. „V rámci vyšetřování jsme zjistili, že uvedení soutěžitelé si mezi lety 2007 a 2011 (SITA a van Gansewinkel pouze v letech 2008 až 2010) prostřednictvím vzájemných kontaktů a výměny informací rozdělovali zákazníky, když mezi sebou koordinovali svůj postup ve veřejných zakázkách v oblasti nakládání s odpady, respektive údržby komunikací,“ uvedl Rafaj.

Dohody nebyly uzavírány mezi všemi účastníky řízení současně, jednalo se o šest dvoustranných dohod, které se vázaly k zákazníkům a zadávacím řízením v odpadovém hospodářství, u společností .A.S.A. a AVE i k zakázkám na údržbu komunikací.

Za důkazy snížení pokuty

Společnosti .A.S.A. a AVE zažádaly úřad o aplikaci tzv. leniency programu. Výměnou za poskytnutí podstatných důkazů týkajících se protisoutěžního jednání jim byly sankce sníženy o 50 procent, respektive o 30 procent. Všichni účastníci řízení také požádali o uplatnění tzv. narovnání, v jehož rámci uznali skutkový stav a právní kvalifikaci vymezenou ÚOHS, za což jim byla snížena sankce o 20 procent.

Výsledkem bylo snížení sankcí. .A.S.A. má zaplatit 24 miliónů, van Gansewinkel necelých 11 miliónů, SITA téměř 20 miliónů a AVE CZ odpadové hospodářství 41,7 miliónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám