Hlavní obsah

Unipetrol nad 50 korunami

Novinky, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český akciový trh v první den nového týdne dále výrazně zpevnil. Podle analytiků makléřských firem se projevil značný příliv peněz ze zahraničí na většinu středo a východoevropských trhů, tedy i do ČR. V příštích dnech však nejsou vyloučeny korekce.

Foto: Leona Roháčková

Lama působí jako prostředník. Pozorným, člověka respektujícím a zvědavě odtažitým projevem dokáže udržet individuální hranici klientů.

Článek

Na pražské burze nejvíce zpevnil Unipetrol,a to o 2,97 procenta na 50,25 Kč. Na této úrovni byl naposledy v listopadu 2001. Vzhůru se draly i akcie Komerční banky (2,45 procenta), Erste Bank (1,85 procenta) a ČEZ (1,81 procenta). Index PX 50 vzrostl o 1,44 procenta na 535,1 bodu.

Evropským akciím se v pondělí dařilo, sledovaly totiž ještě zisky na druhé straně Atlantiku koncem minulého týdne. Zvyšovaly se kursy akcií společností, které plánují prodej části svých aktivit, aby zlepšily své finance, například francouzského mediálního gigantu Vivendi, nebo německé Hypovereisnbank.

Investoři čekají na vyjádření centrální banky

Investoři čekají na rozhodnutí americké a evropské centrální banky, zda sníží dále úrokové sazby. Většina analytiků žádné změny nepředpokládá, ale někteří soudí, že překvapení nejsou v tomto ohledu vyloučena, zvláště u ECB. Americké trhy zahájily v pondělí smíšeně, ztráty postihly hlavně cenné papíry společností Boeing, Home Depot a Walt Disney.

Druhý nejbohatší člověk světa, 72letý americký legendární investor Warren Buffett, oznámil na víkendové valné hromadě jeho společnosti Berkshire Hathaway, že jmenoval čtyři lidi jako potenciální nástupce, kteří by ho nahradili v případě úmrtí nebo nemoci. Buffett řídí svoji firmu s vynikajícími výsledky již 40 let a odchod do důchodu neplánuje, dokud k tomu nebude donucen zdravotními problémy.

Buffett také obnovil svoji kritiku nedostatků v podnikové sféře, hlavně etické stránky řízení. Uvítal velké pokuty, které nyní musejí zaplatit velké newyorské makléřské firmy za poškozování klientů a zdůraznil, že jde o krok správným směrem k obnovení důvěry investorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám