Hlavní obsah

Unii se nelíbí české podpory firmám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Česká republika dává na podporu firmám více peněz než na obranu země. Tvrdí to ve své zprávě komisař pro hospodářskou soutěž Mario Monti. Podpory podnikům se razantně zvýšily před vstupem země do EU.

Foto: , Novinky
Článek

Více než původní patnáctka EU nepodporuje své podniky jen ČR, ale  všechny nové členské země Unie. U ČR je to ale podle Montiho nejvýraznější. EU přitom proti podporám trvale bojuje, protože je považuje za protisoutěžní.

"Zatímco v roce 2000 deset nových států EU utratilo na podporách 4 miliardy eur, v roce 2003 to bylo osm miliard eur," uvádí list

Tuzemské firmy dostávají až sedminásobek toho, co je v EU obvyklé. Uvádí to list Financial Times, který Montiho zprávu cituje. V českém rozpočtu to je roční výdaj téměř tři procenta HDP, tedy asi 70 miliard korun ročně. To je více, než činí například výdaje na obranu země.

Monti připomíná například 2,4 miliardy eur, které ČR dala na očištění bank před špatnými úvěry před jejich privatizací.

Vše je v souladu  EU

České ministerstvo průmyslu a obchodu uvedlo, že neposkytuje podnikům žádnou podporu, která by byla v rozporu s předpisy Evropské komise. "Podpora malým a středním podnikům, vědy a výzkumu, investiční pobídky, stejně jako programy strukturálních fondů, všechny odpovídají standardním pravidlům a podléhají notifikačním povinnostem EK," uvedl mluvčí MPO Ivo Mravinac.

V hutnictví je podpora podle něj komisí schválená, sledovaná a průběžně hodnocená. Státní subvence navíc podle Mravinace sleduje antimonopolní úřad. "Bez jeho souhlasu není na tomto poli možný jakýkoli krok," doplnil.

Komisař Monti zveřejní první přehled státní pomoci v rozšířené EU v úterý v Evropském parlamentu. Státní pomoc je podle něho jednou z největších překážek zvýšení konkurenceschopnosti evropské ekonomiky, protože udržuje při životě špatné podniky a neperspektivní odvětví na úkor dynamických a životaschopných firem.

Anketa

Vadí vám, že ČR příliš podporuje státní podniky?
Ano, podpory jsou nespravedlivé vůči konkurenci
64,5 %
Ne, pokud to podnik opravdu potřebuje
23,6 %
Vůbec mi to nevadí
11,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 220 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám