Hlavní obsah

Ukrajina představila nový kryt Černobylu

Ukrajinští činitelé představili nový ochranný kryt, který se rozkládá nad havarovaným čtvrtým reaktorem jaderné elektrárny Černobyl. Informovala o tom agentura AP. Stavba gigantické konstrukce začala v roce 2012, její hlavní část byla dokončena před třemi lety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nový kryt pro ČernobylVideo: AP

 
Článek

Projekt, který stál 2,2 miliardy eur (56 miliard Kč), ukrajinští představitelé označili za největší pozemní pohyblivou stavbu. Kryt má na šířku 257 metrů, na délku 162 metrů a na výšku 108 metrů. Zakryl by tedy i například pařížský stadion Stade de France nebo newyorskou sochu Svobody.

Kryt uzavírá zbytky budovy reaktoru číslo 4, který byl zničen při rozsáhlé havárii v roce 1986. Nový ochranný kryt by měl před únikem radioaktivního prachu chránit dalších 100 let, počítá se i s částečnou demolicí původního betonového a olověného sarkofágu, který byl instalován bezprostředně po katastrofě.

Foto: Sergei Supinsky, ČTK/AP

Na Ukrajině ukázali nový kryt pro Černobyl.

Projekt byl financován z příspěvků, které poskytlo 45 zemí, Evropská unie a Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD). Ukrajina přispěla 100 miliony eur (2,5 miliardy Kč).

Černobylská havárie, která se díky seriálu televize HBO v poslední době ocitla v centru veřejného zájmu, kontaminovala více než 200 000 kilometrů čtverečních evropského území. Radioaktivní spad nejvíce zasáhl Bělorusko, vítr ho donesl ale i do tehdejšího Československa. Evakuováno muselo být asi 330 000 lidí, oblast kolem elektrárny je veřejnosti nepřístupná dodnes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám