Hlavní obsah

Uchazeči často hledají práci tam, kde není

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé mají největší zájem o práci v administrativě, kde ale poptávka dvakrát převyšuje nabídku. Firmy shánějí hlavně zaměstnance v dopravě a logistice, nouzi mají o IT odborníky. Vyplývá to ze statistik serveru Volná místa.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Celkově 27 procent zaslaných životopisů přes Volná místa.cz přichází firmám nabízejícím právě administrativní pozice, jako je práce sekretářek, asistentek nebo telefonních operátorů.

„Tak velký rozdíl v nabídce a poptávce pracovních míst jako v administrativě nemáme v žádné jiné kategorii pracovních nabídek. Důvod může být ten, že se jedná o relativně dobře placenou kancelářskou práci, přičemž člověk nemusí být úzce specializován. Na mnoho asistentských pozic postačuje středoškolské vzdělání,“ řekl Pavel Kolář, produktový manažer serveru Volná místa.cz.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hned za administrativu se co do zájmu uchazečů řadí doprava a logistika a také marketing a média. I zde je nabídka uchazečů větší, než poptávka, letos se ale  tento přetlak snížil oproti stejnému období loni u obou přibližně o třetinu.

Opačná situace je v IT

Velký prostor pro uplatnění se od letoška nabízí zejména v dopravě a logistice, kam patří řidiči, skladníci, taxikáři nebo dispečeři. Zájem zaměstnavatelů o ně se oproti roku 2014 více než zdvojnásobil. Jen mírně přibylo inzerátů firem hledajících účetní, ekonomy a finanční specialisty.

Extrémně nevyvážená zůstává situace v informačních technologiích. Přestože nabídka pozic programátorů, administrátorů, developerů a jiných IT specialistů meziročně vzrostla o 58 procent, na 80 procent těchto inzerátů nikdo neodpovídá.  Vzhledem k tomu, že je toto číslo ještě vyšší než v roce 2014, mají zájemci hledající uplatnění v IT šanci vyjednat dobré podmínky.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Zájem o práci z domova roste

Trendem posledních let je tak zvaný home office – práce z domova. Znamená to, že zaměstnanec některé dny zůstává doma, pracuje, ale ne na svém pracovišti....

Výběr článků

Načítám