Hlavní obsah

Zájem o práci z domova roste

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trendem posledních let je tak zvaný home office – práce z domova. Znamená to, že zaměstnanec některé dny zůstává doma, pracuje, ale ne na svém pracovišti. Nejčastěji tento způsob práce využívají zaměstnanci v severských zemích. Česko stále za světem v jeho rozšíření pokulhává, i když i u nás práci z domova nabízí stále více firem.

Foto: Profimedia.cz

Práce z domova je vhodná pro volnější povolání

Článek

Svářeč, obsluha NTC strojů, lékařka či prodavačka nikdy home office nebudou mít. Práce z domova je vhodná pro volnější povolání, jednoznačně vedou IT programátoři, konzultanti či účetní ve finančnictví a volné živnosti, jako jsou některé služby, umění či žurnalistika.

Chce to sebekázeň

„Tento typ práce je ovšem hodně závislý na typu osobnosti. Vyžaduje totiž velikou míru sebekázně. Člověk se také musí naučit nepodlehnout „svodům domova“ – není možné strávit den hraním karet s nemocnými dětmi, domácími pracemi ani si lehnout k filmu, který jste včera nestihli,“ komentuje Petr Bujalka z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Výhodné i pro zaměstnavatele

Podle dostupných studií bude ve firmách nabídek práce z domova přibývat. Home office je totiž výhodný i pro zaměstnavatele – při správném nastavení šetří náklady. A to nejenom za energie, ale například u pracovníků, kteří bydlí ve větší vzdálenosti, i za cestovní náhrady. „Pořád ovšem platí, že zaměstnanec musí být dosažitelný i doma prostřednictvím telefonu, skypu, měl by odpovídat na e-maily,“ dodává Bujalka.

Firmám se nejčastěji osvědčuje kombinace klasického dojíždění do práce s několika dny práce z home office. „Umožní to zachování samostatné tvůrčí invence doma a nedojde ke ztrátě kontaktu s kolegy, kteří také pomáhají v rozvoji daného zaměstnance,“ vysvětluje Bujalka.

Ne každému to „sedí“

Firmy nejčastěji home office nabízejí na jeden až čtyři dny v měsíci. Občas se ovšem stane, že tento bonus zaměstnanec s díky odmítne. Někteří lidé chtějí být v kontaktu s kolegy a práce v osamocení jim nevyhovuje.

„Je to náročné na sebeřízení a disciplínu. Každý, kdo ví, že se sám hůře motivuje a nedokáže dodržovat stanovené cíle, by měl raději volit klasickou formu práce v kolektivu,” radí Petr Bujalka z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Jak úspěšně zvládat home office:

Vyčleňte si prostor určený jenom pro práci.
Dobře si čas naplánujete. Určete si hodiny jenom pro práci, kdy nebudete dosažitelní pro ostatní členy rodiny.
Vyplatí se také nastavit si i čas pro přestávky (rychlé cvičení) či krátké procházky spojené třeba i s fyzickou aktivitou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám