Hlavní obsah

Účet za solární energii pro domácnost příští rok: až 2000 korun

Právo, Martin Procházka

Domácnosti vyjde podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů draho. Už příští rok mohou podle předsedy energetického regulačního úřadu Josefa Fořta počítat s tím, že za elektřinu zaplatí kvůli podpoře solárních a větrných zdrojů ročně až o dva tisíce korun navíc.

Článek

„Při instalované kapacitě 2000 megawattů u solárních elektráren by pro příští rok platili lidé 556 korun za spotřebovaný megawatt, v případě, že bude zprovozněno 2500 megawattů, což je reálné, budou domácnosti za megawatt platit už přes 650 korun,“ řekl Fiřt.

Pro domácnost, která spotřebuje měsíčně v průměru 250 kilowattů, by to znamenalo, že roční účet za elektřinu vzroste jen kvůli příspěvkům na obnovitelné zdroje o téměř 2000 korun.

Kvůli problémům se stabilitou sítě bude muset navíc její provozovatel, společnost ČEPS, do ní investovat další miliardy korun. I tyto náklady se potom v regulované části ceny promítnou do konečných cen pro zákazníky.

Do konce letošního roku by instalovaná kapacita v solárních elektrárnách mohla přesáhnout 2000 megawattů, což by bylo pětkrát více než na konci letošního roku a téměř desetkrát více než loni v lednu. Stát výrobu elektřiny ze slunce dotuje a přes razantně klesající ceny technologií nemůže podporu snížit o více než pět procent ročně.

Megawatthodinu elektřiny z fotovoltaických elektráren musí distributoři elektřiny vykoupit za více než 12 tisíc korun, což je mnohonásobně více, než za kolik se kupuje elektřina z jiných zdrojů. Rozdíl mezi cenami je potom rozpočítán do plateb domácností a firem.

Zaplatíme stovky miliard korun

Provozovatelé solárních elektráren mají navíc po dobu 20 let zaručenu výkupní cenu, která byla platná v době, kdy elektrárnu připojili do sítě. Znamená to, že domácnosti budou zvýšené náklady platit 20 let. Celkem to vyjde na stovky miliard korun.

Energetický regulační úřad už delší dobu volá po tom, aby mohl výkupní ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů měnit výrazněji než jen o pět procent, jak mu to ukládá zákon z roku 2005. Novela, která by to umožnila, však zatím ve Sněmovně neprošla.

„Pokud bude novela zavedena, zaplatíme za 20 let 380 miliard korun. Pokud neprojde, zaplatí lidé a firmy za stejné období 800 miliard,“ uvedl Fiřt.

Podle ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského navíc hrozí, že kvůli rostoucím cenám energií v důsledku vysokého příspěvku na obnovitelné zdroje odejdou z České republiky některé podniky, které jsou energeticky náročné. To by znamenalo i zvýšení nezaměstnanosti. „Průmyslové podniky se od nás mohou kvůli drahým energiím odstěhovat,“ uvedl Tošovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám