Hlavní obsah

Tvarůžky po problému s plísní míří z Loštic znovu do obchodní sítě

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po nuceném přerušení výroby zahájila společnost A. W. v Lošticích na Šumpersku opět distribuci olomouckých tvarůžků do obchodní sítě. Celý provoz musel být zastaven a sanitován poté, co se u některých šarží objevila plíseň. Jednalo se hlavně o malá balení syrečků a také tvarůžkové věnečky. Obchodníci je stáhli z prodeje.

Foto: František Petrák, Právo

Olomoucké tvarůžky

Článek

Firma zastavila výrobu 19. července, znovu ji spustila 1. srpna. „Expedujeme to, co je ve stadiu zralosti,“ řekl Právu ve středu jednatel společnosti A. W. Karel Hlaváček. Připustil přitom, že ještě zhruba dva týdny může být na trhu tvarůžků nedostatek. „Výrobní proces neurychlíme,“ zdůraznil jednatel. Odstávka způsobila propad ve výrobě v objemu přibližně čtyřiceti tun.

Ani důkladná kontrola veškeré techniky a výrobních prostor továrny neodhalila zdroj problémů s plísní. Podobně tomu bylo už v dubnu, kdy také proběhla kvůli plísni na tvarůžcích neplánovaná odstávka spojená s čištěním a dezinfekcí.

„Těžko říci, co za problémy stojí. Faktem je, že výskyt plísní v ovzduší v poslední době překračuje dlouhodobý normál. Na druhé straně by měly tuto záležitost řešit filtry, jejichž účinnost činí 99,9 procenta. Čistotu vzduchu, který je vháněn do výrobního provozu, navíc pravidelně měříme,“ uvedl Hlaváček.

Žádné nedostatky ve výrobním procesu nezjistily ani opakované kontroly z veterinární správy. „Řekl bych, že jde o boj s přírodou,“ zdůraznil jednatel tím, že firma bude provádět mimo jiné zesílenou kontrolu před vlastní expedicí tvarůžků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám