Hlavní obsah

Tuzemské stavebnictví letos zažívá rekordní počet bankrotů

Praha

V Česku v letošním roce bankrotuje rekordní množství stavebních firem. Jejich počet se oproti roku 2011 zvýší přibližně o 17 procent. Stavební výroba je zároveň odvětvím, v němž české firmy krachují nejčastěji. Vyplývá to z analýzy společnosti CCB – Czech Credit Bureau.

Foto: Jaroslav Soukup, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Za prvních šest měsíců roku 2012 dosáhl počet vyhlášených bankrotů 130, což je 67 procent z počtu bankrotů za rok 2011. Lze tedy očekávat, že počet bankrotů společností ve stavebnictví bude v roce 2012 vyšší než v roce 2011," uvedla vedoucí analytického oddělení CCB Věra Kameníčková.

Ještě do loňského roku zažilo stavebnictví rekordní počet krachů v roce 2000, kdy v sektoru skončilo 193 obchodních společností. Od roku 2011 se ale počty stavebních bankrotů dostaly na rekordní úroveň.

Mezi lednem 2010 až červnem 2012 bylo nejvíce bankrotů vyhlášeno u stavebních společností, které působily na trhu čtyři roky. Průměrné stáří obchodních společností, které v uvedeném období zbankrotovaly, činilo deset let.

Za dlouhodobým propadem tuzemského stavebnictví je podle analýzy hlavně snižování veřejných investic. Právě na nich jsou totiž čeští stavaři z velké části závislí. „Stát šetří a územním samosprávám klesly v roce 2011 příjmy, a to se ve vývoji společností ve stavebnictví nezbytně odrazilo,“ poznamenala Kameníčková. Navíc začaly šetřit i domácnosti a klesá bytová výstavba.

Reklama

Výběr článků

Načítám